fbpx

Időjárás: most már fellélegezhet a mezőgazdaság?

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 18.

Ha a lehullott csapadékmennyiséget és az érkező enyhülést vesszük, akkor igen: jól állnak az őszi vetések, és lehet, hogy a gyümölcsösök megússzák a fagykárt.

Sok, de még mindig nem elég

Nem ért véget az ősz óta tartó csapadékos évjárat: a hét eleji eső is nagyon jól jött mezőgazdasági szempontból, főként az ország északi felében. (Igaz, a talajok felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán már sokfelé volt száraz), majd a szerdai csapadék a keleti részeken átnedvesítette ezt. Északnyugaton és a középső országrészben viszont még mindig nem elég: az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén 10 és 20 mm között alakult. Észak-nyugaton és az ország középső részén még az 5 mm-t sem érte el egyre nagyobb szükség lenne további csapadékra. Egyelőre azonban ilyet nem látnak a meteorológusok – írja az OMSZ. A folytatásban inkább részt száraz, napos idő várható, a kezdeti fagyos éjszakák után enyhül az idő és a jövő hét közepére már 20 fok közelébe emelkednek a maximumok.

Erózió

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az elmúlt napokban előfordult 20 fok körüli hőmérsékletek hatására megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg bokrosodik, és a repce is jól néz ki az agrometeorológiai elemzések alapján. A gyümölcsfák is nyiladoznak, s nekik is jókor jött a hét eleji áztató csapadék. A keddi-szerdai eső nagyon sokat ért, hiszen északon a talaj fölső rétege ki volt száradva. A talaj felszínének száradása a hideget hozó erős szelek miatt probléma (ezt láttuk az M1-en történt szörnyű balesetnél is – KZ), ami egyben a szélerózióra is felhívja újra a figyelmet. Nem véletlen, hogy az EU agrárpolitikája és a hazai agrárirányítás igyekszik felhívni a figyelmet az új talajművelési technológiákra. A takarónövényes eljárások, a mezővédő erdősávok szerepe is kiemelkedő az erózió csökkentésében.

Jön a tartós felmelegedés 25-éig

Szombattól tartós felmelegedés indul. A hét végén még várhatók gyenge fagyok reggelente, de egyre enyhébb légtömegek érkeznek fölénk, így megszűnnek az éjszakai fagyok és erősödik a nappali felmelegedés: kezdetben 15 fok körüli, majd a jövő héten csütörtökön már 20 fok körüli maximumok várhatók. A meleg, napos idő a mandula és kajszi teljes virágzására kedvező lesz, az pedig majd a jövő kérdése, hogy ezek után éri-e még a tavasszal fagykár. Új, hideget és csapadékot hozó front 25-e után érkezhet. Csapadék legfeljebb hétfőn hullhat, de nem valószínű számottevő mennyiség, jellemző lesz a nagyobb részt száraz, napos időjárás. A jövő hét közepéig tehát a talaj veszít a nedvességtartalmából.

(forrás: OMSZ)