fbpx

Mindenhová megérkezik az eső, lehet vetni a repcét

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 24.

Augusztus 20. után menetrendszerűen esősebbre fordul az időjárás, és az éjszakák már kifejezetten hűvösek. A mezőgazdák örülnek: ideálisan alakul az idő a repcevetéshez.

 

vetés

 

Az ország egyik fele el sem hiszi, mi van a másikon

Az elmúlt esős napok ellenére a legutolsó 30 nap csapadékösszege csak foltokban, főként északon haladja meg a sokéves átlagot. Az ország déli kétharmadának jelentős részén a 30 mm-nél is több az átlaghoz képesti hiány, de helyenként 50 mm-t is meghaladja a negatív eltérés – írja a met.hu. A csapadék egyenetlen eloszlásának megfelelően a talajok is északon és nyugaton tartalmaznak több nedvességet, ott a felszín közeli réteg jó vízellátottságúnak mondható, az Északi-középhegység térségében, még a középső talajréteg is kellő nedvességet tartalmaz. Ezzel szemben az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj teljes felső, egyméteres rétege, és a Dunántúl délkeleti és középső tájain is csak a felszín közelében van némi nedvesség.

talajnedvesség

 

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület az elmúlt hetek során. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól. A napraforgó az északi országrészben nincs felsülve, szép tányérokat látni, délen viszont ez a növény is megszenvedi a szárazságot. Az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel.

 

Jó idő jön a repcevetéshez

Az előttünk álló héten változékony, hűvös időre van kilátás. A minimum értékek 15 fok alatt, de a derült vagy gyengén felhős hajnalokon, illetve területeken 10 fok alatt alakulnak. Napközben is csak 20-25 fok közé melegszik a levegő. Hétfő estétől az Alföldön is várható, eső, zápor, néhol zivatar, és a front csapadéksávja csak kedd délelőtt távozik kelet felé. Szerdán és csütörtökön napközben átmenetileg szárazabb időre van kilátás, majd csütörtök délutántól péntek reggelig és szombat délutántól vasárnap reggelig ismét egy-egy front csapadékzónája halad át fölöttünk. Így összességében országszerte 10 mm fölött, sokfelé 20 mm fölött várható a heti csapadékmennyiség, és a jelenlegi számítások szerint ezúttal a déli országrészben is jelentős mennyiség valószínű. A lassan aktuálissá váló repcevetéshez igen jól jön az e heti csapadékosabb idő, ami megfelelő nedvességet biztosít a talajban a magágy előkészítéséhez.