fbpx

Késnek a spárgák is, de hamarosan itt vannak!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 17.

A dél-amerikai importot a spanyol spárga váltotta fel Európában, ennek értékesítése már javában zajlik. Most indul a primőr grúz spárga, de az igazi szezon nagyjából a magyar szedéssel egy időben kezdődik, április második felében. A jelek szerint a primőr megfizethetetlen a magyar piac számára – nem is kapható –, de a főszezonban nem érezzük majd kirívóan drágának a terméket.

spága
Nem fog sokat drágulni (forrás: obi.de)

Későn indult a spanyol szezon

A spanyol spárga betakarítása a hideg január és február miatt lassabban haladt idén, a fagyos éjszakák leállították a zöldség növekedését. Így az első spanyol spárgák értékesítése csak márciusban indult el. „Idén 15%-kal – mintegy 300 hektárral – növeltük a spárgaterületünket, így 20%-kal több termelést érhetünk el. Ezzel Európa legnagyobb zöldspárgatermelői vagyunk, de világszinten is a második legnagyobbak” – büszkélkedik egy 2000 ezer hektáron spárgázó granadai (Dél-Spanyolország) szövetkezet elnöke, Francisco Delgado. (Összehasonlításképp: a teljes magyar spárgaterület 1500 hektár körül ingadozik mintegy 6 ezer tonnás termeléssel.) A Los Gallombares a saját spárga szedéséig előbb Peruból, majd Mexikóból szállított be zöldspárgát.

A primőrt lassan felváltja a szabadföldi

A spanyol termelés lecsengésével, április második felében lép piacra a grúz szabadföldi spárga. Itt a szedés június közepéig tar, azaz a szezonjuk egybeesik a magyarországival. Az Ozaani szövetkezet az ország keleti felében foglalkozik a növénnyel, ahol 6 hektárt fed a szabadföldi és 4000 négyzetmétert a magas fóliaalagutas spárga. Idén egy tonna spárga betakarítására számítanak a fólia alól, amit napokon belül Tbiliszi szupermarketláncaiban értékesítenek. Ezt körülbelül három hét múlva követi a szabadföldi spárga, ami az árak jelentősen csökkenésével jár.

A primőr termék kiskereskedelmi ára még 50 lari (7200 Ft) körül van, de gyorsan 35 larira (5000 Ft) eshet. Ez alacsonyabb árszint lenne a tavalyinál (40 lari), ami a helyi valuta dollárhoz viszonyított erősebb árfolyamával magyarázható. A szezon csúcsán a nagykereskedelmi árak várhatóan 10-12 larira (1500-1700 Ft) csökkennek az Ozaani társtulajdonosa, Jaba Gigolashvili szerint. A szövetkezet 15-20 tonna spárga betakarítására számít a szabadföldről ebben a szezonban.

Várható magyar árszint

A magyar kínálatban még nem jelent meg a friss spárga, megfizethetetlen lenne az ára a termékért egyébként is alig érdeklődő hazai fogyasztóknak. A főszezonban már tavaly is 3-4 ezer forintot kellett leszurkolni egy kiló fehér spárgáért. Ha a zöldségek átlagosan 20%-os drágulásával számolunk, akkor nem lenne meglepő, ha idén 3600-4800 forint lenne a kilós ár (a kiszerelés jellemzően fél kiló). Mivel a hideg miatt a szezon elején némi torlódás várható a kínálatban, a 3500 forintos fogyasztói árra is van esély, amit az élelmiszerek 40 százalékos inflációja mellett jól tolerálna az ínyenc vásárló.

Ez a cikk is érdekelheti: Drága a német spárga, sokan az importot és a zöldet veszik.