fbpx

Szőlő-szerkezetátalakítás: jöhetnek a kérelmek!

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 02.

2024. január 4-től ismét lehetőség nyílik támogatási kérelmek benyújtására a szőlő-szerkezetátalakítási támogatás keretében. Idén még egyszer, novemberben is beadhatók lesznek a kérelmek.

szőlőültetvény
Az átalakítás költségeinek legalább felét fedezi a támogatás (fotó: Horizont Média)

Kérelembeadás

Hatályba lépett a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 152/2023. (XII. 21.) AM rendelet, így ismét lehetősége nyílik a szőlősgazdáknak szőlő szerkezetátalakítási támogatás igénylésére. A támogatási kérelmeket 2024-ben először január 4. és 22. között lehet beadni a Kincstár honlapján. Ezt követően minden évben – 2024-ben ismételten is – november 2. és 30. között lehet majd beadni a támogatási kérelmeket a Kincstár honlapján.

A Kincstár a január 22-ig benyújtott támogatási kérelmeket 2024-ben április 15-ig bírálja el. A támogatási kérelem megvalósított részei után minden évben április 1. és június 1. között lehet benyújtani a kifizetési kérelmet.

A támogatás az egységköltség 50% és 75%-a közötti összeg lehet:

a) 75%, ha a terület a földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervben vagy az országos szerkezetátalakítási tervben szerepel, valamint kevésbé fejlett régióban és világörökségi területen fekszik,

b) 60%, ha a terület a földrajzi árujelző szerkezetátalakítási tervben vagy az országos szerkezetátalakítási tervben szerepel,

c) 50% minden más esetben.

Bírálat

A korábbi évekhez hasonlóan a Kincstár csak azt támogatási kérelmet hagyhatja jóvá, amelyik szőlőtelepítés (fajtaváltás vagy áttelepítés) esetén a megszerezhető 50-ből legalább 34 pontot elér. A termesztéstechnológiai módszerek javítása esetében legalább 45 pontot kell elérni. A támogatási kérelmekre hét szempont alapján lehet legfeljebb összesen 50 pontot szerezni. Ezek egyike az integráció és versenyképesség, amely keretében az elmúlt évek borpiaci tapasztalatai nyomán mostantól két újabb jogcímen lehet legfeljebb 14-14 pontot szerezni, szőlőtermelők esetében a termelési érték, borászatok esetében pedig a palackos export aránya és egységára alapján.

A 2024. januári támogatási kérelembenyújtási időszak során még a korábbi, 2018-ban elkészített szerkezetátalakítási terveknek való megfeleléssel lehet magasabb pontszámot és támogatási intenzitást elérni. Az elmúlt években megváltozott borpiaci helyzet miatt ezek a szerkezetátalakítási tervek 2024 első félévében felülvizsgálatra kerülnek majd az érintett hegyközségi szervezetek bevonásával.

A támogatott ültetvényt a megvalósított intézkedés igazolható végrehajtásának időpontjától számított tizedik borpiaci év végéig a kedvezményezettnek szakszerűen művelnie kell.

Forrás: AM Sajtóiroda