fbpx

Drága a német spárga, sokan az importot és a zöldet veszik

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 04.

A német termelői-értékesítői szövetségek úgy látják, a fogyasztásban egyre nagyobb teret nyer az olcsóbb zöldspárga, és a társadalom is nyitott az importból érkező, a belföldinél kedvezőbb árú termékek felé.

spárga
Az olcsóbb egyre kelendőbb (forrás: indexvas.hu)

A zöld olcsóbb, fiatalosabb

A 10 százalékos piaci részesedésű zöldspárga még messze le van maradva a népszerű fehér spárga mögött, de Németországban mindenképpen bővült a kereslet az előbbire, állítja Frank Saalfeld, a Spárga- és Bogyószövetség ügyvezetője és Fred Eickhorst, a Spárga- és Bogyótermesztők Szövetségének ügyvezetője. „A zöldspárgának megvan az az előnye, hogy keresett termék, különösen a fiatalabb generáció körében” – mondja Eickhorst, aki szerint ugyanez a zöldspárga hátránya is. „A fiatalok az év tizenkét hónapjában szeretnék megvásárolni, nem csak a szezonban, amit a német termelés nem tud biztosítani. A halványított spárgát viszont továbbra is egyetlen szezonális keresleti csúcs jellemzi, és az ezt fogyasztó generáció egyre öregebb…”

Az import tönkreveri a német terméket

A német zöldspárga az olasz és a spanyol konkurenciával küzd, amik szinte az egész szezonban olcsóbban kaphatók. Az árkülönbség 2022-ben akkora volt az import és a belpiaci termék között, hogy a német spárga szinte eladhatatlanná vált, egyes gazdaságok a szezon közepén le kellett hogy állítsák a szedését. A szakemberek úgy vélik, a fiatalokat mindkét spárgával meg lehet szólítani, ha olyan főzős videókban reklámozzák ezt a zöldséget, ami egyszerű recepteket, kombinációs lehetőségeket kínál a számukra. A spárga például nemcsak főzhető, grillezhető is.

Tanítani és elbűvölni a fogyasztót

Saalfeld azt is látja, hogy a zöldspárga utat nyit a fehér spárga fogyasztása felé. „A halványított spárgának lényegesen jobb a minősége, de magasabb az ára is. Ez azonban azt is jelenti, hogy minden pénztárcához akad egy spárga. Aki a zöldet elfogadta, idősebb és tehetősebb korában a fehér változatára is nyitott lesz.” Bár Németországban is termelnek lila spárgát, ez még mindig réspiaci termék, és valószínűleg az is marad, kihasználva azt az előnyét, hogy kitűnik a tömegkínálatból. A szakemberek szerint nagyon gusztusos egy olyan spárgatálcátösszeállítani, amelyiken mindhárom színváltozat egyszerre jelenik meg.

A tavalyi szezont ezzel a cikkel zártuk: Spárgások: az utószezon az utolsó reményünk.