fbpx

Megdöbbentő importszámok: így fest a gabonakereskedelmünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 17.

Összegezte a tavalyi év gabonakereskedelmi számait az AKI. Megdöbbentő számok rajzolódnak ki a friss jelentésből.

teherszállítás
Kevés érdeklődő maradt, mire végre odaadtuk a gabonát (forrás: Rail Cargo)

A gabonapiaci jelentés alapján először láthatjuk feketén-fehéren, milyen drasztikus mérlegromlást hozott kereskedelmünkben a tavalyi gyatra termés és az Ukrajnából kiáramló gabonafolyam.

2022 folyamán az elfogadható termést adó búza eladása esett vissza a legkevésbé, bár az új termés piacra dobása rendkívül lassan indult. A 2021 évi mennyiség 86 százalékát sikerült az év végéig eladni. Csakhogy bő 400 ezer tonna kenyérgabona be is lépett az országba, ami a tavalyi importmennyiség két és félszerese. Vagyis még mindig van mit kitárolni a raktárakból.

A gyenge kukoricatermés megalapozta a magas importot, ami év végéig átlépte a másfél millió tonnát – pedig már a tavalyi, közel 400 ezer tonnás behozatalt is szégyelltük. Idén tehát csaknem megnégyszereztük az importált kukorica mennyiségét. Eladnivalónk nemigen volt, de 1,87 millió tonna kukorica – alighanem az ó termésből – így is elhagyta az országot. A mennyiségi visszaesés 60 százalékos egy év alatt. Ez az, ami a leginkább ront az idei agrárkülkereskedelmi egyenlegünkön.

Az árpa exportja is nagyon visszafogott volt, a 2021. évi mennyiség 65 százaléka kelt csak útra, tartogattuk ezt a gabonát is. Pedig elképesztően jó ára van, súrolja a búzáét. Viszont ebből az importált mennyiség is majdnem a felére esett.

Nagyon sok múlik az előttünk álló három hónapon. Vajon a repcearatásig előrébb jutunk az eladással? Vajon eldőlt már az idei kukoricaterület, és vettünk hozzá elég műtrágyát? Ha az eddigi adatokat nézzük, a termelők többsége nem szívesen vásárolgat, amíg nincs bevétel. Muszáj hozzányúlni a megtakarításokhoz, mert a semmiből ritkán lesz valami.