Bezárás

Horsch szántóföldi kultivátoros talajművelés

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 március 11.

Tarlóhántástól alapművelésig

Azt már rég tudjuk, hogy az aratás után a tarló olyan, mintha kis kéményeket helyeznénk a talajba: nagyon gyorsan nagy mennyiségű nedvesség tud kipárologni a földből. A gyakorló gazdák tapasztalták már, hogy milyen a tarlóhántás minősége egyből a kombájn mögött – és milyen egy-két hét után.

 

Horsch kapák

Terrano 3 FX: sekély tarlóhántás MulchMix kapával

 

A frissen aratott táblán az álló növényzet nemrég még árnyékolta a földet, így bármilyen nagy is volt a szárazság, relatív könnyen lehet tarlót hántani. Néhány nap elteltével annyi nedvességet veszít a föld, hogy a vas „szikrázik” benne. A munka minősége is gyengébb lesz, már sok nedvesség elment, és a vas is sokkal jobban fog kopni – ez extra költség a termelő számára.

A Terrano már 20 éve a termelők szolgálatában áll, és teszi a dolgát!

 

Horsch kapák

Tarlóhántás MulchMix kapával

Horsch kapák

 

Mit tud ez a szántóföldi kultivátor?

A Horschnál mindig is az volt a kiindulópont, hogy amikor elvégeztünk valamilyen talajmunkát, akkor vetőmagágy minőségű talajfelszínt hagyjunk magunk mögött! A Terrano FX például a ClipOn és a MulchMix kapa révén a feltételekhez tökéletesen alkalmazkodó és alkalmazható. A ClipOn lúdtalp nagyon sekély szögállással, kis intenzitás mellett, teljes átfedéssel dolgozik, így nagyon sekélyen elvágja a kapilláris csöveket, kevés szalmát kever be, így megmarad a takaró is, ami védi a talajt az extrém felmelegedéstől. Ez a kapa tökéletes tavaszi műveletekre is, amennyiben csak sekélyen dolgozunk, és a talajnedvesség állapota is olyan, hogy elkenjük a művelési síkot.

 

Horsch kapák

Alapművelés

 

A MulchMix kaparendszer nagyobb szögállású, így intenzívebben is kever, már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, így ahol nagy a szármaradvány, már az első tarlóhántást is érdemes vele végezni. A mulcsos technológiánál nagyon érdemes odafigyelni, hogy mi történik az árvakeléssel. Az aranyszabály alapján 10 cm magas árvakelést vagy be kell dolgozni, vagy le kell fújni totális szerrel. Amennyiben bedolgozzuk, a MulchMix kaparendszer jön újból segítségünkre. Sokszor feltesszük a kérdést, kell-e a kapaszárny vagy nem? Amennyiben csak 15 cm mélységig dolgozunk, kell a kapaszárny, hogy földet hozzon fel, és tudjuk a szalmát keverni. Ha a talaj állapota és az időjárás engedi a mélyművelést, a szárnyakat le kell venni, és csak a lándzsakésekkel kell dolgozni. A homokos talajok esetében lehet szükség szárnyakra, de itt is csak a keskeny szárnyakat használjuk! Az elmúlt nyár folyamán mutatta be a Horsch a TerraCut kapát. Egyre többen gondolkodunk úgy, hogy a tarlóhántást ultra sekélyen végezzük, és minél több szármaradványt hagyjunk a talaj felszínén.

A TerraCut kapa egy orrbetét és a szárnyas kés kombinációja, és annyiban különbözik a MulchMixtől, hogy a szárnyak ultra sekély szögállással dolgoznak. Ezzel a kapával úgy tudunk dolgozni, mint egy sarabolóval. Az orrbetét azért szükséges, hogy behúzza a kapát a talajba. Lehet használni a MulchMix orrbetétet vagy az LD kapát.

 

Horsch kapák

TerraCut kapa az LD orrbetéttel

 

A kultivátor másik fontos funkciója, illetve egysége az egyengetés és a henger. A Terrano amellett, hogy bekeveri a szármaradványokat, a talajt is egyengeti. A kapák földet visznek magukkal, a tárcsás egyengető a henger előtt teszi egyenletessé a talajfelszínt.

Lezáróhengerből nagyon nagy a választék, azért, hogy a legkülönbözőbb talajokhoz a legjobb megoldást lehessen választani. A mélyművelésnél nagyon fontos a talajt úgy visszazárni, hogy a mélyben ne legyenek légüres terek.

A Terrano családban mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb változatot, legyen az függesztett vagy féligfüggesztett, három- vagy négygerendelyes kivitel, akár dupla hengerrel is.

 

Szász Zoltán +36-30/743-0302