fbpx

Százával akadtak el a török kamionok a határokon

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 02.

Lezárultak az ukrán és orosz határok. Van, aki egy rakomány gyümölccsel a határ belső és van, aki a külső oldalán rekedt. Valahogy mindenkinek vissza kellene érnie Törökországba. A következő szállítmányok már az EU-ban keresik vásárlóikat.

kamionok
Lezárultak az átkelőhelyek (forrás: fleet.ie)

Nyerges, fordulj!

Oroszország és Ukrajna a török exportőrök legfontosabb célpontjai közé tartoznak Tavaly mintegy 1,5 millió tonna friss gyümölcsöt és zöldséget indítottak útnak Oroszországba és fél millió tonnát Ukrajnába. A hadiállapot miatt most a kamionjaik az ukrán és a fehérorosz határon rostokolnak. Csak az ukrán-belorusz határon legalább 100 teherautó akadt el, miután lezárták az átkelőhelyet. Aki tud, annak vissza kell fordulnia, hogy még az áru megromlása előtt visszaérjen a rakománnyal török területre.

Az uniós vásárlókban bíznak

A kintlévőségek behajtása is nehézzé vált, plusz a rubel értéke rohamosan romlik a dollárral és az euróval szemben. A legnagyobb orosz partnerek a rubel árfolyamingadozása miatt halogatják a fizetést, és új megrendeléseket sem adnak le. Ugyanez vonatkozik Ukrajnára, az ágazat negyedik legnagyobb piacára – áll a dailysabah.com oldalán. A török exportőrök pillanatnyilag képtelenek a pénzükhöz jutni. Most az EU-ban bíznak, de ilyen gyorsan nehéz alternatív piacokat találni, mivel az élelmiszerláncok legalább hathónapos időszakokra szerződnek.

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos eddigi írásaink:
114 ezer forint a búza és a kukorica tonnája
Nemcsak a nitrogénnek, a káliumnak és a foszfornak is annyi
Annyit kérhetünk az olajos magért, amennyit nem szégyellünk