fbpx

Repce, búza, kukorica – meddig tartja magát az ára?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 10.

Sorra vesszük az ukrán, a magyar és a párizsi gabonaárakat, azt is, hogy mik a kilátások az aratás utánra. A repcét sem feledjük ki a sorból.

gabonaszállító vagon
Lassan döcög az export (forrás: grainsupplychain.com)

Ezért olcsó az ukrán

Az ukránok a szállítási kapacitások szűkössége miatt szinte fuldokolnak saját ótermésük súlya alatt. Közben vészesen közeledik a repce, árpa és búza aratása. Hiába kétséges az idén lekerülő termés mennyisége, ezt is el kell helyezni a raktárban. Nem ártana némi bevételt is produkálniuk a termelés további folytatásához. Így keleti szomszédunk mindent megtesz azért, hogy szabaduljon az árufeleslegtől. Gabonaáraik mélyen a hazai telephelyi árak alatt vannak. A repce árára szintén érdemes kitérnünk, mivel a nyárutón eddig ukrán maggal egészítette ki a készleteit Európa.

20-25% árelőnyben

Magyarországon csaknem 120 ezer forintotkérnek egy tonna óbúzért a termelők, ez az árszint 63 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Eközben az ukrán termény 97 ezer forintért a határunkra érkezik. Az új termés árát a keleti kínálat lefelé nyomja, miközben nyugatról felfelé húzza a párizsi ár. A francia kereskedők 396 euróra (150 ezer forint) teszik most a búza aratást követő árát.

Az ótermésű kukoricáért a magyar termelők 116 ezer forintot várnak, ami 69 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Eközben az ukránok 86,4 ezer forintért a határunkra hozzák a terményt. Párizsban az új termésért jelenleg 344,5 eurót (131 ezer forint) ad a piac.

Nagyjából tarthatónak tűnő árszint

A szállítási költségek jóval nagyobbak, mint korábban, ezért a párizsi jövőbeni és magyar jelenlegi árszint közötti 22 százalékos rés akár augusztusra vagy novemberre sem tűnik túlzónak. Mivel az ukrán termény csak lassan vánszorog, közel ezen a szinten maradhatnak a magyar árak a betakarítás után is.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az IGC, a Tallage és az európai előrejelző rendszer (JRC/MARS) szerint a világtermés kukoricából és búzából is átlagos-jó lesz. (Lásd cikkünket: A nehéz tavasz ellenére a szántón jók a terméskilátások.) Az előrejelzett globális felhasználás azonban mindkét terményből meghaladja majd az előállított mennyiséget, ami szűkülő készleteket és feszes árakat jelent.

Repce

Még egy aktuális adatot ne feledjünk a végéről: Ukrajna még mindig nem adta el az összes tavalyi repcéjét, az utolsó tételek 291 ezer forintért vehetők át a határon. A párizsi MATIF kereskedői 845 eurót (321 ezer forint) kínálnak most az új termésért, de nagy esésben van a portéka. A hazai telephelyi ár reálisan 252-255 ezer forint körül várható augusztusban. Tartogatni nem érdemes, mert amikor a kanadai repce is ideér, még néhány százalékot esni fog az ára.