fbpx

Nagy jövőjük van itthon a fűtött üvegházaknak – élünk vele?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 13.

Nem csak a termés mennyisége, hanem a termelés folyamatossága, biztonsága is jelentősen növelhető a korszerű technológiájú, fűtött, energiatakarékos üvegházakkal, ráadásul nagy exportpiacok is várják az ilyenekben termelt árut.

üvegház zöldséghajtatás
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Komoly versenyelőnyünk van/lehetne

A régi, 50-60 éves, korszerűtlen és exportszempontból versenyképtelen üveg- és fóliaházak helyett modern, energiatakarékos üzemmódú üvegházak megépítésére van szükség. Ez nem olcsó mulatság, mert új ilyen létesítmények építése előtt a korszerűtlen, korábbinak a bontása is jelentős költség. Ugyanakkor hazánkban magasabb támogatási intenzitással – akár a zöld beruházások keretében – új lendületet lehetne adni az ilyen fejlesztéseknek. Különösen úgy, hogy komoly versenyelőnyt biztosít a termálvizek elérhetősége. Ma korszerűnek mondható fűtött fóliablokkban csupán 700 ha területen folyik hazánkban zöldséghajtatás. Az üvegházak egyik előnye, hogy egész évben folyhat termelés (a fóliákban decemberben és januárban szünetel). A hosszabb tenyészidő biztosabb piaci jelenlétet, több terményt biztosíthat, míg az optimális termesztési viszonyok biztosítása a termésbiztonságot és a jövedelmezőbb előállítást támogathatja.

Érdemes fejleszteni

Új, sátor alakú berendezések már nem létesülnek, mert a növény igényei és a munkavégzés körülményei, a hozamok, a minőség tekintetében már nem versenyképesek a nagylégterű sátrakkal, fóliablokkal szemben – erősíti meg a hazai zöldség-gyümölcságazat érdekképviseleti vezetője. Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke szerint a sátortípusú fóliák legtöbb esetben kis-közepes családi gazdaságokban találhatók, területük folyamatosan csökken. Fejleszteni már csak azért is érdemes lenne, mert a hajtatott frisspiaci zöldségtermelés – megfelelő technológiai színvonalon – versenyképes. A nagy európai belső piac ugyanakkor nyújt exportlehetőséget, igaz, ehhez a technológiai előrelépés mellett nagyobb fokú szervezettség és koncentráció szükséges az értékesítésben.

Az Apáti Ferenccel készült interjú teljes terjedelmében a márciusi MezőHír Horizont-rovatában jelenik meg hamarosan!