fbpx

Megoldás a kritikus helyzetekre

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 10. -Hirdetés

A gyümölcstermesztésben az egész évet kritikus időszakok sorozatának lehet tekinteni. Ezt a megállapítást 10 évvel ezelőtt nem mertem volna leírni, de az időjárási körülmények nagyon megváltoztak, és ezért megnehezítik a gyümölcstermesztő kertészek életét.

Elég, ha a virágzáskori lehűlés okozta kötődési problémákra, a hőségnapok számának növekedésére, a víz- és csapadékhiányra, az erős sugárzásra, jég- és szélviharokra gondolunk. Nyilván a Yara termékek sem tudnak megvédeni minket ezektől a szélsőséges időjárási hatásoktól, de a kritikus szakaszokban segítenek a növényeknek, hogy átvészeljék a stresszhelyzeteket.

A Yara kutatói olyan fejlesztéseket vittek véghez mind a termékek formulációjában, mind az összetételekben, amelyek kiemelkedően segítik növényünk zavartalan fejlődését akkor is, ha a fent leírt kedvezőtlen körülmények érik, vagy segítenek a károkat csökkenteni.

Cégünk lombtrágyáit YaraVita termékcsalád név alatt forgalmazzuk. A termékekről általánosságban fontos tudni, hogy túlnyomó többségben szuszpenziós lombtrágyák, ennek köszönhetően esőállósággal és tartamhatással rendelkeznek, növényvédő szerekkel jól keverhetőek, nem okoznak perzselést, és extra magas a hatóanyag-tartalmuk. A keverhetőségről pontosabban tájékozódhatnak atankmix.com weboldalon vagy a hasonló nevű mobilalkalmazáson.

A gyümölcstermesztőknek kifejlesztett egyik termékünk a YaraVita Frutrel (69 g/l N, 240 g/l P2O5, 280 g/l CaO, 100 g/l MgO, 20 g/l B, 40 g/l Zn). Ez a termék segíti a termő növényeket a jó kötődésben. Gondoljuk át, mennyire fontos szerepe van a kora tavaszi időszakban a foszfornak, bórnak és a cinknek. A foszfor a generatív szervek képződésében, a jobb és hosszabb virágzásban, a két mikroelem pedig a csíratömlő kialakításában segít. A termék nagyszerűsége abban rejlik, hogy ezeket a hatóanyagokat egyszerre juttatjuk ki. A termék minőségi alapanyagokból készül, ezért nincs esélye a perzselés kialakulásának.

Több éves termelői tapasztalat szerint a termesztés során is tökéletesen vizsgázott a termékünk. A vegetáció során folyamatosan kell használni a YaraVita Frutrel-t, estleges stresszhelyzetek (pl. aszály, jégverés stb.) átvészelésekor pedig növelni kell a dózist. Fontos, hogy szüret előtt 3 héttel végezzük el az utolsó kezelést.

A YaraVita termékek közül használható még a gyümölcsösekben, kötődés javítására a YaraVita Bortrac (150 g/l B), dózisa 1,5–2 l/ha. A kijuttatás időpontja erős bimbós állapotig terjed. Akár kétszer is célszerű elvégezni a kezelést. A cink pótlására a YaraVita Zintrac (700 g/l Zn) a jó technológiai megoldás. Dózisa: 0,5–1 l/ha.

A mangán, a magnézium, illetve a kalcium pótlására a YaraVita Mantrac (Mn 500 g/l), a YaraVita Magtrac (Mg 500 g/l) és a YaraVita Stopit (CaO224 g/l) a Yara termékjavaslata. A mangános lombtrágyánkat a Golden fajtakörnél a korai lombhullás megelőzésére, megelőző jelleggel, 0,5 l/ha dózisban legalább két alkalommal, magnéziumos lombtrágyát 1, esetleg 2 alkalommal, 2–4 l/ha dózisban kell kijuttatni. A kalciumos lombtrágyát 4-6 alkalommal kell kijuttatni, dózisa5 l/ha.

A YaraVita Seniphos, amely a szüret előtti színeződés segítésére használható, minden gyümölcs esetében beépíthető a technológiába. A termék folyékony kiszerelésű, ezért könnyű a kezelése. A formulázásának köszönhetően perzselést nem okoz. A YaraVita Seniphos-t önmagában kell kijuttatni, mert a növényvédő szerek a termék színező hatását csökkenthetik. Két kezelés javasolt; az első időpontja: amikor a gyümölcsön láthatóak a fedőszín kezdeti jelei (ez szüret előtt 3-4 hét), a második az első kezelés után 7-10 nappal. A dózisa: 10 l/ha.

A többi termékünkről a yara.hu oldalon talál bővebb információt. Amennyiben helyi szakmai információkra van szüksége, keresse szaktanácsadóinkat!

Sikeres termesztést kíván a Yara csapata!

Kovács András
+36 30 689 8095

Yara