fbpx

A repce is tehet róla: 2022 a napraforgó éve lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 14.

Kanada idei repcetermése 14 éves mélypontra zuhant, harmadával kevesebb a tavalyinál. Így drasztikusan esett az exportja, ami az olajos magok globális áremelkedéséhez vezetett. Ez jó hatással lesz a hazai napraforgóvetési kedvre. Van még két másik szempont is, ami a napraforgó mellett szól.

 


Minden vetőmagos zsák ki fog ürülni áprilisban (fotó: Horizont Média)

 

Most az ausztráloké a repcepiac

A szűkös kanadai termés (12,6 millió tonna) miatt a gazdasági év első 3 hónapjában a helyi repcefeldolgozás 9 százalékkal esett vissza, míg az exportált mennyiség a felére esett. Az EU-ba irányuló kivitel közel kétharmadával csökkent, az Egyesült Arab Emírségekbe fele annyi mag jutott, mint az elmúlt évben, Kínába és Japánba pedig 40 százalékkal esett az export.

A kanadai kivitel zuhanása miatt a fő importőrök jobb híján Ausztráliához fognak fordulni, amint a déli féltekén lezárul a repcebetakarítás. A térség nagy exportőre idén több terményből is rekord nagyságú termésre készül. Búzából (34,4 millió tonna), árpából (13,3 millió tonna) és repcéből (5,7 millió tonna) a valaha regisztrált legnagyobb mennyiséget fogják behordani a helyi farmerek. Ausztrália a földrajzi közelség miatt elsősorban Délkelet-Ázsiában találja meg a vásárlóit, de Európába is szállít repcemagot az itteni aratás előtt. (Lásd cikkünket: Innen töltik készleteiket az európai repcefeldolgozók.)

 

A napraforgó két növénytől is területet hódít

A helyzet kedvező piacot teremt a napraforgónak is. Kína máris keresi az orosz és az ukrán szotyit, illetve olajat, hogy kielégíthesse a belföldi étkezési olaj iránti keresletet. Ahogy csökken a repcekínálat a világban, úgy értékelődik fel a napraforgó. Magyarországon idén 660 ezer hektárról szűk 2,6 t/ha-os átlaggal mintegy 1,7 millió tonna szotyit takarítottunk be, ami a 2019. évi, gyenge-átlagos eredményhez fogható. Ennél kisebb mennyiségre utoljára 2015-ben volt példa a hazai termelésben. A 2,6 tonnás átlag azonban hektáronként nagyjából 250 ezer forintos hasznot hozott a termelőknek, míg a kukoricától a gyenge termés miatt legfeljebb 200 ezer forintos profit várható. Ez már önmagában a szotyi felé billenti a tavaszi vetési szándékot.

 

További két szempont szól még a napraforgó mellett. Az egyik a műtrágyák drasztikus drágulása, amiből a napraforgó csak szerény mennyiséget igényel a kukoricához mérten. A másik a repce vetésterületének 25 százalékos zsugorodása. Őszi olajnövényünk júniusban betakarítható területe 230 ezer hektár alatt várható, ami az elmúlt öt év 300 ezer hektáros területéhez mérten nagy visszaesés. Az aprómag vetése és kelése idején ugyanis egyre szárazabb hazánk időjárása, emellett a csíranövények rovarok elleni védelme is problémás. A repce kiseső hektárjait jó eséllyel a napraforgó foglalja majd el, sőt, a kukorica vetésterületéből is ki fog harapni egy darabot.