fbpx

A kezdeményezés célja az agrárium befektetésének fokozása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 május 02.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és más piaci bankok összesen mintegy 2 milliárd eurós hitelcsomagot indítanak a mezőgazdaság és a biomasszaalapú gazdaság finanszírozására.

A hitelcsomagból 700 millió eurós keret a kis és közepes mezőgazdasági vállalkozóknak szól, aminek 10 százalékát a 41 évnél fiatalabb gazdálkodóknak szentelik 5 éves türelmi időszak lehetőségével, 15 éves futamidő mellett.

A hitellehetőséget kiegészíti egy kísérleti konstrukció, ami keretében 75 millió euró kizárólag a fiatal gazdálkodóknak, továbbá 200 millió euró keretösszeg a mezőgazdaság és klímaváltozás számára áll rendelkezésre, olvasható a NAK hírei között.

Az EBB kezdeményezésének célja, hogy fokozza az agrárium befektetéseit, ami jelenleg csekély a magas kockázat miatt. Ezt alátámasztja egy konferencián bemutatott felmérés eredménye, melynek keretében 24 EU tagország 7600 gazdálkodóját kérdezték meg. A felmérés kimutatta, hogy a mezőgazdasági vállalkozók kevésbé sikeresek a hitelkérelmekben, mint a más ágazatokban működő kkv-k. A hitelfelvétel még nagyobb gondot jelent a fiatal gazdálkodóknak, akiknél gyakran hiányozik a biztosíték és a tapasztalat.