Speedy Max kalászosokra, kukoricára, napraforgóra

A talajtrágyák felvételét számos tényező befolyásolja, amelyek közül a csapadék mennyisége a legmeghatározóbb. Ahhoz, hogy a szilárd műtrágya megfelelően oldatba tudjon menni, és a növények számára hasznosíthatóvá váljon, legalább 20 mm bemosó csapadékra van szüksége.

Sokan szembesültek több évjáratban is azzal a látvánnyal, hogy a kijuttatott szilárd nitrogén műtrágya több hétig a talaj felszínén „várta” a bemosó csapadékot (1. kép).

 

1. kép. A szilárd műtrágya hasznosulása csapadékfüggő

 

A csapadék mennyiségén túl annak eloszlása is meghatározó. A hirtelen jövő nagy intenzitású csapadék hatására nagy a kimosódás lehetősége, a néhány mm csapadék pedig nem elegendő. Ezeknek a negatív tényezőknek a hatására akár 50% is lehet a hatóanyag-veszteség.

Különösen fontos, hogy a nitrátérzékeny területek növekedésével a tápanyag-utánpótlás hatékonysága mindinkább előtérbe kerül. Ezért a nitrogén hatóanyag számítását érdemes úgy tervezni, hogy a nitrogént olyan folyékony formában kapja meg a növény, hogy az a számára könnyen felvehető legyen, elenyésző nitrogénhatóanyag-veszteséggel hasznosuljon, és ne okozzon perzselést.

A Speedy Max egy olyan növénykondicionáló készítmény, amelynek nitrogéntartalmához fokozatosan jutnak hozzá a növények. A fokozatosságot egyrészt a három különböző nitrogén összetevőjének köszönheti, másrészt olyan tápelem feltáródást szabályozó anyagokat is tartalmaz, amelyek a különböző nitrogénformák felvehetőségét szabályozzák.

A Speedy Max különlegessége a zeolit és az alginit tartalma, amelyek eredetüknél fogva számtalan, a növények zavartalan életműködéséhez szükséges (esszenciális) tápelemet tartalmaznak feltárt formában. Az összetett hatásának köszönhetően fokozza a növényi anyagcserét, serkenti a tápelemek felvételét és a szénhidrátok termelését, aminek eredménye a jobb kondíció és ezáltal a termés növekedése.

A Speedy Max-ban a nitrogén mellett megtalálható a kén, a cink és számos mezo- és mikroelem is, amely elemek a megfelelő arányukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a növényekben a nitrogén megfelelően hasznosuljon.

A kalászosok egyik meghatározó időszaka a zászlóslevél kiterülése és a kalászhányás időszaka. Ilyenkor a Speedy Max 10-15 l/ha dózisával a minőség javítása mellett a szemek kitelítődését is elősegítjük, hozzájárulva a termésátlag növekedéséhez (2. kép).

 

2. kép. A Speedy nitrogénszolgáltató képessége egyensúlyban tartja a tápelem arányokat. Speedy 17,5 l/ha (Galambok, 2013)

 

A kukorica tápanyagra érzékeny fenofázisa a 4-6 leveles fejlettsége; ilyenkor differenciálódik a csőkezdemény, amely meghatározó a termésátlag alakulásában. A másik kritikus időszaka a 10-12 leveles fejlettség és a címerhányás közötti időszak. Különösen jó eredményt érhetünk el, ha a Speedy Max 10-15 l/ha és az Amalgerol 3-5 l/ha kombinációját juttatjuk ki (3. kép).

 

3. kép. A Speedy 10 l/ha+Amalgerol 3 l/ha alkalmazása nagyban hozzájárult a 10,5 t/ha terméshez (Mélykút, 2013)

 

A napraforgó a 4-6 pár leveles fejlettségénél és a 10-12 pár leveles kor és a csillagbimbós állapot közötti időszakban igényli a megfelelő tápanyagellátást. A Speedy Max 20 l/ha vagy a Speedy Max 15 l/ha+Kén-S Bór Plusz 3 l/ha, vagy Amalgerol 3-4 l/ha kombinációját lehet alkalmazni.

Miért jó választás a Speedy Max?

Mert:

 • hatása bemosó csapadéktól független;
 • a speciális tápanyag-feltáródást lassító adalékanyagok lekötik az ammóniát, ezért nem perzsel, gyakorlatilag minimális a hatóanyag-veszteség, és nem tolja el a tápelem arányokat;
 • a cink, a kén és a plusz mezo- és mikroelem-tartalma tovább növeli a növények számára a nitrogén hasznosulását;
 • karbamid-nitrogén tartalma gyors zöldítő hatást biztosít;
 • nitrát-nitrogén és ammónium-nitrogén tartalma tartós hatást biztosít;
 • a zeolit és az alginit biológiai hatásának köszönhetően kiválóan kondicionálja a növényeket;
 • jól kombinálható növényvédő szerekkel;
 • jól kombinálható az Amalgerollal;
 • gazdaságos, mert hasznosulása biztonságos;
 • növekszik a termésátlag;
 • növekszik a profit.

Szerző: FMC/Cheminova Magyarország Kft.

cheminova csapadék kukorica napraforgó speedy max talajtrágya