fbpx

Eredményes a xarvio adatainak használata Tímáron (videóval)

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 16.

A Tokaj melletti Tímáron már több éve használják a szántóföldi növénytermesztésben a xarvio® FIELD MANAGER által készített hozamtérképeket, adatokat. Riportunkban annak jártunk utána Sebe Imre Soma szaktanácsadóval és Szabó Miklós ágazatvezetővel, hogy mire használható és milyen eredményt hoz a gazdálkodók számára ez az eszköz.

Mikor ismerte meg a xarvio® FIELD MANAGER alkalmazást?

xarvio®FIELD MANAGER-rel 2018 óta foglalkozom, 2019-ben kaptam meg tesztelésre is. A cégnél, ahol akkor dolgoztam, közel 5 ezer ha-on próbáltuk ki. Ott legfőképpen a zónatérképek elkészítésére tudtam használni, emellett a termőképességi indexek meghatározására, ebből a tápanyag-utánpótlás tervezésére (természetesen talajmintavétel után), és teszteltük a növényvédelmi előrejelzéseket is. Most itt, Tímár határában a Vetőmag és Szárító Kft. egyik ősziárpa-táblájában láthatjuk, hogy az időjárásnak megfelelően vagy a csapadékhiány ellenére is nagyon szépen kelt és bokrosodik az állomány – mutat körbe Sebe Imre Soma agrárdigitalizációs szaktanácsadó.

 

Sebe Imre Soma agrárdigitalizációs szaktanácsadó
Sebe Imre Soma agrárdigitalizációs szaktanácsadó (fotó: Kristóf Imre)

 

Mit lehet elérni a xarvio® FIELD MANAGER alkalmazásával?

Az alkalmazás segítségével folyamatos információt kapunk arról, hogy milyen állapotban van a kultúrnövényünk. Emellett arról, milyen beavatkozást igényel, de legfőképp ebben az évben arról, hogy mennyire hiányzik neki a csapadék. Ugyanis a vetést követően egy gyönyörű szép zöldtömeg-növekedés indult meg mind ezen, valamint a repcetáblákon is, és most, hogy ennyire csapadékszegény az időjárás, csökkenni kezdett, és vesztik a zöldtömegüket a kultúrnövényeink.

Mióta használják a xarvio® FIELD MANAGER-t, és hogy sikerült a bevezetése?

2019-től használja a cégünk a programot, alapvetően a tápanyag-utánpótlás és a növényvédelem támogatása céljából. Mint minden új dolog, a precíziós gazdálkodás bevezetése is jelentős fejlesztést igényel, amit lépésről-lépésre próbálunk a cégen belül megvalósítani. Alapvetően kalászos, ezen belül árpa, tritikálé, őszibúza, repce, kukorica és napraforgó kultúrákban használjuk – mondja Szabó Miklós, a Vetőmag és Szárító Kft. növénytermesztési ágazatvezetője.

Szabó Miklós a Vetőmag és Szárító Kft. növénytermesztési ágazatvezetője
Szabó Miklós a Vetőmag és Szárító Kft. növénytermesztési ágazatvezetője (fotó: Kristóf Imre)

 

Hol lehet megnézni a xarvio® FIELD MANAGER adatait?

A FIELD MANAGER által előállított térképeket és a döntést elősegítő adatokat laptopon, asztali számítógépen és a helyszínen, mobilalkalmazáson is tökéletesen lehet követni. A mobilalkalmazáson a teljesítmény-zónatérképeket szoktam tanulmányozni, amiket előállít a többéves zöldtömeg-indexek átlagából, és a táblának a termőképességi indexéből. A másik adat, ami a vetést követően a betakarításig folyamatosan követhető, az az aktuális biomasszatömeg indexe. Ez alapján az idei évben tudtuk kalkulálni a deszikkálást követően a napraforgó-betakarítás idejét is. Tavaly a tavaszi fagyokat és belvizeket követően a repcének az aktuális biomasszatérképe alapján tudtunk selejtezést végezni. Ez alapján zöldítésbe adtuk be a selejtezett területet, ebben segített. Ezen kívül a felületen a tápanyag-utánpótlást és a betakarítás ténytérképeit is feltölthettem – magyarázza Sebe Imre Soma.

Xarvio teljesítmény zónatérkép repcében
xarvio® FIELD MANAGER által generált teljesítmény zónatérkép repcében (fotó: Kristóf Imre)

 

Milyen adatokat láthatunk a szomszédos repcéről?

Ebben a táblában azt látjuk, hogy a kevés csapadék ellenére nagyon szépen kelt az állomány. A teljesítmény-zónatérképét itt is meg tudjuk tekinteni, és hozzá nagyon szépen generálta a FIELD MANAGER alkalmazás a biomasszatérképeket is. Látszik sajnos a csapadékhiány miatt az, hogy a levéltömegindex itt is kevesebb, mint kellene, de még így is látható, hogy milyen heterogén ez a tábla. Megmutatnám még ezen a felületen a legenerált szórási, tápanyag-utánpótlási térképet, aminek az elkészülte után a rendszer összegzi zónákra és a teljes táblára a szükséges műtrágyamennyiséget. Ezt innen online ki tudom küldeni bármelyik, a cég által használt John Deere traktorba, aminek az elindításával ezt végre is hajtja.

Csak a John Deere-re alkalmas vagy más márkákra is?

Nem csak a John Deere-ekhez használható. A BASF xarvio® felülete és rendszere volt az egyik első, ami a traktorgyártók és forgalmazók által használt monitorokba és fedélzeti számítógépekbe alkalmas fájlokat generál le, és azokat ki tudja küldeni, bármelyik eszközre, ha fogadóképes – részletezi Sebe Imre Soma.

Xarvio biomassza zónatérkép repcében
xarvio® által generált biomassza zónatérkép repcében (fotó: Kristóf Imre)

 

Mi a helyzet a növényvédelem terén?

Alapvetően a tápanyag-utánpótlás tervezése mellet – amire nagyon jól használható ez a rendszer – a különböző rovarkártevők előrejelzése. Itt a repce termesztése során a deszikkálás és a ragasztás időzítésére is jó szolgálatot tehet. Emellett, ha megfelelő a növény fejlettsége, a regulátorozás időpontjának a belövéséhez is segítség, hogy pontosan mikor tudjuk visszafogni, hogy a gyökértörzs erősítését érjük el – teszi hozzá Szabó Miklós.

Xarvio Kverneland műtrágyaszóró
Kverneland műtrágyaszóró precíziós feladatokra (fotó: Kristóf Imre)

 

A kiszámított adatok alapján hogyan tudják a műtrágyát differenciáltan kijuttatni?

A precíziós gazdálkodáshoz megfelelő géppark is szükséges, ehhez az átállás folyamatosan történik a tímári Vetőmag és Szárító Kft-nél. A társaságnál ez a Kverneland Exacta-TL GEOspread típusú gép végzi a műtrágyaszórást. Ez a gép képes arra, hogy sebesség- és dózisvezérelt eljárást hajtson végre. Ez azért nagyon fontos, mert bármilyen térképet készítünk is, annak a végrehajtása precízen, pontosan kell, hogy végbe menjen. Továbbá képes arra, hogy zónánként megkülönböztessen 24 szakaszt. A 24 szakaszon kívül el van látva egy mezsgyeszóróval, ami abban segít, hogy a szórásképet módosítsa ahhoz, hogy a határokat jól kezelje, ne legyen túlszórás és többletkiszórás. Ez a jelennek a gépe, de a fejlesztés nem áll meg. A jövő gépei már 128 zónát képesek megkülönböztetni, 36 méteres szórás szélességben. Ez sokkal komplexebb tudást és beállítási paramétereket igényel, mint a régi műtrágyaszórók.

Milyen előrelépést hoz a xarvio® alkalmazása a környezetvédelem terén?

A xarvio® elmélete és a precíziós eszközöknek a használata okszerűbbé teszi a gazdálkodást, az inputanyagok kijuttatását. Lehetővé teszi azt, hogy a műtrágyák és a növényvédőszerek a kijuttatásuk során csak oda kerüljenek, ahová kellenek, és csak olyan mennyiségben, amilyenben szükségesek. Az eszközeinkkel tudjuk differenciálni a táblákat és megóvni a talajt, a vizet és a levegőt – hangsúlyozta Sebe Imre Soma agrárdigitalizációs szaktanácsadó.