fbpx

A magyarral ellentétben szűkült a német traktorpiac

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 23.

A tavalyi évben 30.357 darab új traktort helyeztek forgalomba Németországban az agrarheute.com írása szerint. 2021-hez képest ez 12 százalékos visszaesést jelent. A piacvezető márka azonban növelni tudta eladásait.

JD traktor
Sikeres évet zárt a traktormárka a német piacon (forrás: deere.hu)

Nehéz gyártási év

Már a gyártás sem úgy muzsikált, ahogy az elvárható lett volna, mivel az ellátási láncok továbbra sem működnek megfelelően. Gyakorlatilag félkész gépek halmozódtak a gyártók raktáraiban, mert hol ez, hol az hiányzott a befejezésükhöz. A gyártás az elmúlt 10 év átlagától 5 százalékkal maradt el.

Piackoncentráció

A traktorértékesítésben minden évben az izgatja leginkább az érdekelteket, hogy vajon a német Fendt vagy az amerikai John Deere eladási számai lesznek-e jobbak. 2022-ben egyértelműen az utóbbi javára dőlt el a verseny. A mannheimi gyárnak köszönhetően 6.377 darab JD traktor kezdhette meg a munkáját a német gazdaságokban. Ezzel a John Deere a második egymást követő évben mondhatja magát vezetőnek Európa egyik legfontosabb piacán. A nehézségek ellenére 2022-ben 4 százalékkal még növelni is tudta eladásait.

forgalomba helyezett traktormárkák
Forrás: agrarheute.com

A Fendt a második lett 5.319 darab eladott traktorral.

A harmadik helyen idén is a Deutz-Fahrt találjuk 2.370 darabbal.

A John Deere piaci részesedése Németországban már 21 százalékos, azaz minden ötödik eladott traktor ehhez a márkához sorolható. A Fendt 17,5 százalékos piaci részesedést mondhat magáénak, míg a Deutz-Fahr 7,8 százalékosat.

A hazai mezőgéppiac számait legutóbb itt foglaltuk össze: Dupla áron vásároltuk a precíz technológia kulcsgépeit.