fbpx

A szerbeké lett egy ukrán kikötő

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 23.

Először fordult elő Ukrajna történetében, hogy egy kikötőt privatizáltak. A 201 millió hrivnyás vételi ár magyar forintban 2 milliárdos összegnek felel meg. A privatizáció előkészítése (a vagyontárgyak leltárával) 2021 nyarán kezdődött el.

dunai kikötő
A Duna tengeri kijárata: Ust-Dunaisk (forrás: open4business.com)

A tulajdonos műtrágya- és gabonakereskedő

A Duna legalsó szakaszán, alig 10 kilométerre a fekete-tengeri torkolattól, üzemel Ust-Dunaisk kikötője. A kikiáltási ár mindössze 60 millió hrivnya volt azzal a kikötéssel, hogy a vállalkozás adósságait is megfizeti a nyertes pályázó. Nyolc jelentkező versengett a létesítményért. A nyertes az Elixir Ukraine LLC lett, amely a szerb Vimexim gabonapiaci csoporthoz kötődik. A Vimexim már egy közvetlen tengeri kikötőt is birtokol, nem messze a dunaitól.

Az új tulajdonos vegyipari termékek, alapvetően műtrágya nagykereskedelmével foglalkozik, 2016 óta a szerbiai komplex műtrágyákat gyártó Elixir Zorka hivatalos képviselője. A vállalat négyévi nyereségéből meg tudta venni a kikötőt.

dunai kikötők
Dunai kikötők és a Vimexim kötelékébe tartozó létesítmények (forrás: Google)

Sok beruházással akár évi 4 millió tonna

A kikötő 2022. április 1-jétől kezdett el újra üzemelni, és azóta 153 ezer tonna gabonát és 58,3 ezer tonna import cikket forgatott meg, de elméleti kapacitása évi 4,1 millió tonna árura tehető, amit utoljára a Szovjetunió széthullásakor tudott felmutatni. Azaz még csak a képességei 5 százalékát csillogtatta meg, sok beruházásra lesz még szükség, mire teljes fényében ragyog. A társaság emellett 15 hajóval is rendelkezik.

Mint arról többször is írtunk már, a dunai kikötők közül leginkább a jóval feljebb fekvő Izmail és Reni bonyolított nagy forgalmat 2022-ben. A privatizálandó ukrán kikötők listáján további két tengeri objektum is található: Bilhorod-Dnistrovskyi (Odesszától délre) és Skadovskyi (Herszontól nem túl messze, még háborús terepen).