fbpx

Moldova a világ top-10 almaexportőre között

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 22.

Moldova átlagosan 550 ezer tonna almát termel, annyit, mint egy jobb évben Magyarország. 2021-ben 650 ezer tonnás rekordtermése volt, és ebből 225 ezer tonnát exportált – ezzel bekerült a világ top-10 almaexportőre közé.

moldáv alma
A tökéletes alma Indiáig is kibírja az utat (forrás: East Fruit)

Az alma fontos exportcikk

Míg korábban Oroszország volt a legfőbb vásárlójuk, 2022-ben a háború miatt megbicsaklottez a piac. A moldáv kereskedők azonban nem estek kétségbe, mivel már a korábbi években számos országan kiépítették értékesítési csatornáikat. Tavaly már 32 államba érkezett moldáv alma, míg 2021-ben „csak” 18-ba. Bevett gyakorlattá vált tengeri szállítmányozás is, csak a Perzsa-Öböl térségébe több mint 5500 tonna almát vittek ki 2022-ben.

Tökéletes post harvest folyamat

Indiával csak a közelmúltban építettek ki kereskedelmi kapcsolatokat. Az első szállítmányban 5 konténernyi (100 tonna) Red Chief és Gala fajták utaztak mintegy 40 napon át a romániai konstancai kikötőből Mumbaiba és Chennaiba. Ilyen hosszú időt csak megfelelően válogatott, hibátlan almák bírnak ki ideális hőmérséklet és páratartalom mellett. Az exportra kerülő gyümölcsök megfelelnek a GLOBALG.A.P. és GRASP minőségbiztosítási rendszer elvárásainak. A moldáv termelésben a fent említett fajtákon kívül a Fuji, a Bonita és a Granny Smith is nagy mennyiségben képviseli magát, kiegészítve a hagyományos fajták széles választékával.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Moldáv alma: vámmentesen is túl drága az EU-nak.