fbpx

Átlépte az infláció a 10%-ot, enni a legdrágább

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 11.

Gyorsul az infláció. 2022. májusban a fogyasztói árak már átlagosan 10,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit a KSH legfrissebb jelentése szerint. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

vajas kenyér
A vaj luxuscikké vált (forrás: szupermenta.hu)

Egyre megterhelőbb az élelmezés

A múlt hónaphoz képest a fogyasztói árak átlagosan 1,7%-kal emelkedtek tovább. Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára már 18,6%-kal magasabb. Ezen belül a margariné 41,4, a kenyéré 37,5, a sajté 35,4, a baromfihúsé 34,3, a száraztésztáé 33,3, a tejtermékeké 30,3, a tojásé 29,9, százalékkal nőtt. A péksütemények 27,3 százalékot, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 12,8, drágultak. Nemcsak az emberi táplálék beszerzése lett költségesebb, vele együtt a házi kedvencek élelmezése is megterhelőbbé vált. Az állateledelek ára 22,3, százalékkal emelkedett az elmúlt évben.

Az élelmiszerek áremelkedése hazánkban Európai szinten is kimagasló mértékű. (Lásd cikkünket: Dobogós helyezést értünk el az élelmiszerdrágulásban.) Mindez azért szomorú, mert a hazai fogyasztói kosárban az élelmiszerekre kiadott összeg jóval nagyobb hányadot képvisel, mint a nyugat-európai vásárlók körében. Míg a németek csak minden tizedik „forintjukat” költik ennivalóra, nálunk minden ötödik erre megy el.

Továbbra is igaz, amit áprilisban írtunk: a szeszes italok ára alig reagál az inflációs nyomásra. Míg az alkoholmentes üdítőitalok ára 10 százalékkal magasabb a tavalyinál, a szeszes italok csak 8,1 százalékot drágultak, vagyis infláció alatti mértékben. Így a fogyasztó azt érzi, hogy alkoholt vásárolni egyre „olcsóbb”. A jövedéki adó emelése sem változtat ezen, mivel a népegészségügyi termékadó beolvasztása miatt éppen a magasabb alkoholtartalmú italok drágulnak kisebb mértékben.

A gázolaj drágítja a termelést

Az üzemanyagok ára a KSH szerint csak 10,8%-kal lett magasabb. Az ársapka azonban a mezőgazdasági termelést a gyakorlatban nem védi. A komolyabb gazdaságok saját kúttal szolgálják ki a gépeiket, és normál áron kapják a gázolajat, ami már közelíti a 800 forintot literenként. „Tönkre is tenném a közkutakat, ha ott vásárolnék: egy tankolással 800 liter gázolajat vételezek. Így mi viseljük a költségeket, amíg bírjuk” – jegyzi meg a Mezőhírnek egy Fejér megyei gazdaság vezetője.

A lenti ábra jól mutatja, hogy tavaly májusban még az üzemanyagok drágultak a legnagyobb mértékben, az ársapka azonban lekorlátozta a további növekedést. A mezőgazdasági termelés és a közúti szállítás ennek ellenére folyamatosan drágul, ami mostanra az élelmiszerek árában is tetten érhető.

inflációs radar május
Inflációs radar tavaly májusban és most (forrás: KSH)