fbpx

Jó hír az agráriumnak: növeli kapacitását az állateledelgyár

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 16.

140 milliárdos beruházással bővíti állateledel-gyártó kapacitásait Szombathely közelében a Nestlé Purina – írja a Forbes. Az iparág sokkal több gabonát igényel, mint állati fehérjét, így hazánk igen sikeres benne.

Noszek Péter
Noszek Péter vezérigazgató; Nestlé Hungária Kft. ( Fotó. Növekedés.hu)

Egyre bővülő kapacitás

A több mint 35 ezer négyzetméteres új gyártóterülettel és ultramodern, automata üzemű raktárral bővíti kapacitásait büki Purina gyárában a Nestlé Hungária – közölte a vállalat a Forbes.hu-val. A beruházásra 140 milliárd forintot fordít a svájci élelmiszeripari multi, ebből két létesítmény fog felépülni: egy nedves állateledelt előállító üzemegység és egy önműködő, számítógéppel vezérelt tároló- és visszakeresési rendszerű raktárépület.

Három éven belül ez már a harmadik nagyobb értékű beruházása a Nestlé Purinának: 2020-ban egy 50 milliárdos, 2021-ben pedig egy másik 35 milliárd forintos beruházási csomaggal 250 új munkahelyet teremtett a térségben. Ezekhez képest a bejelentett 140 milliárdos fejlesztés érdemben nagyobb összeget jelent.

A büki üzem jelenleg is közel 1400 főnek ad munkát, amivel Európa egyik legnagyobb állateledelgyárának számít. Az itt előállított termékek több mint 50 országba jutnak el. A most bejelentett beruházással együtt 5 év alatt több mint 500 új munkahely létesül a gyárban. A kapacitásbővítésnek köszönhetően a büki gyár exportaránya 90-ről 95 százalékra nő.

A Mezőhír hozzáfűzése:

A beruházásnak két közvetlen hatása lesz a szombathelyi térség agráriumára: egyrészt még nehezebb lesz munkaerőt találni és azt megtartani a mezőgazdasági alapanyagot termelőknek, másrészt „az új beruházással tovább emelkedik a magyar beszállítóktól érkező mezőgazdasági alapanyagok mennyisége” – ígérte Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatója. Ne feledjük azt sem, hogy az állateledeleknek csak tört része állati fehérje, a többi főként gabonaféle, hüvelyes és zsiradék. Érdemes azt is tudni, hogy a hazai agrár-élelmiszeripari exportban a harmadik legtöbb pénzt hozó szegmens évek óta az állateledel-gyártás.

Lásd még laptársunk cikkét: Jó piac a hobbiállat az agráriumnak.