fbpx

A netes eladás sem számlaköteles, nyugtázzák az őstermelők

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 09.

Annak a mezőgazdasági termelőnek, akinek nem kell számláznia, az internetes eladások után sincs ilyen kötelezettsége. A KSH szerint ugyanis fontosabb az, hogy mit adunk el, mint az, hogy hogyan.

mézkollekció
A mézet gyakran hirdetik az őstermelők is a neten (forrás: jofogas.hu)

Az internetes eladás számlaköteles lenne

Főszabály szerint az adóalany köteles a belföldi termékértékesítésekről számlát adni. Az áfatörvény alapján bizonyos adóalanyok mentesülhetnek a számlakiállítási kötelezettség alól, ilyenkor viszont nyugtát kell adniuk a vevőnek. A piacokon, vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken történő kiskereskedelmi értékesítés (TEÁOR ’08 47.8) esetén nem kötelező a pénztárgépes nyugtaadás. Másrészt az internetes értékesítést (TEÁOR ’08 47.91) a pénztárgépes rendelet (48/2013. NGM rendelet) 1. számú melléklete olyan tevékenységi körként tartalmazza, ahol a nyugtaadási kötelezettséget pénztárgéppel kötelező teljesíteni. Ezek alapján kérdés, hogy mi a teendő, ha egy mezőgazdasági őstermelő interneten keresztül értékesít.

A mezőgazdasági termékek eladása mentesülhet

A Központi Statisztikai Hivatal álláspontja szerint az a fontos, hogy a TEÁOR’08 01 Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások tevékenységi kör nem tartozik a pénztárgépes rendelet által meghatározott tevékenységi körök közé. Ezért akár a piacon, akár az interneten keresztül ad el a mezőgazdasági őstermelő, ha a számlakiállítási kötelezettség alól mentesült, akkor elegendő kézi nyugtát kiállítania a vásárlásról. Az így szerzett bevétel mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó bevételnek minősül.

Vonatkozó jogszabályok:

  • az általános forgalmi adóról évi CXXVII. törvény
  • a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet
  • a személyi jövedelemadóról 1995. évi CXVII. törvény

Forrás: nak.hu.