fbpx

Drónpilóta oktatásra intézmények jelentkezhetnek

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 09.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására várja engedélyezett felnőttképzési intézmények jelentkezését. A kijelölés folyamatosan történik, annak feltételeiről és a programkövetelményről a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Drón felszállás közben
A repülés feltételei adottak, de van még feladat (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Elvileg lehetővé vált a növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatása, de még nem tartunk ott

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával létrejött az a korszerű jogszabályi környezet, amely immár Magyarországon is lehetővé teszi a növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatását, egyúttal összefoglalja a tevékenység elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat.

A fentiek alapján a Nébih várja azon felnőttképzési intézmények jelentkezését, amelyek megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkeznek a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés megszervezéséhez és lebonyolításához.

Lényeges, hogy a felhívásra csak olyan intézmény jelentkezhet, amely engedélyezett felnőttképzési intézményként van nyilvántartva. A kijelölés feltételrendszeréről és eljárásrendjéről, valamint a részletes programkövetelményről a hivatal honlapján tájékozódhatnak a jelentkezők.

Elektronikusan vagy postán

A Nébih a jelentkezéseket elsősorban e-mailben várja az [email protected] címen, továbbá elfogadja postai úton (Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság, 1537 Budapest Pf. 407.) is. Ezt követően a jelentkezőket rögzíti az elektronikus nyilvántartásban, amelyről minden esetben hivatalos értesítést küld.

A képzések elindításával és a szakképzett növényvédelmi drónpilóták kinevelésével, remélhetőleg mielőbb a magyar gazdák rendelkezésére állhat ez az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő, környezetkímélő légi permetezési technológia.

Drón irányítása
Várják a képzési intézmények jelentkezését (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A vállalás teljesítve, minden feltétel biztosítva:

„Növényvédő szer ugyan nincs még engedélyezve, de folynak a vizsgálatok. Azonban lesz áthidaló megoldás! … Ezzel teljesítettük a vállalást, minden feltételt biztosítottunk a drónos növényvédelemhez” – jelezte Jordán László, a Nébih növény-, talaj- és agrárkörrnyezet-védelmi igazgatója a közösségi oldalán.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc