fbpx

Nagy hajrában a legújabb NHP program: már csak a források fele szabad

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 14.

A koronavírus-járvány nem tántorította el a vállalkozásokat a hitelfelvételtől, különösen, ha kedvezményes, kamattámogatással felvehető kölcsönökről van szó – a két legnépszerűbb termék jelenleg a Széchenyi Hitel és az NHP Hajrá.

 

 

531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra – derítette ki a Bank360.hu pénzügyi szakportál. A források mintegy fele tehát már le van kötve. A hitelintézetek beszámolói alapján az elmúlt hónapban nőtt a folyósított és az elbírálás alatt álló kölcsönök volumene is – április óta több ezer vállalkozás élt a kamattámogatott kölcsön lehetőségével.

 

Így áll a bankok versenye a folyósításban:

 

Az átlagosan folyósított hitelösszegek között jelentős különbségek vannak. A Gránit Bank 350 millió forintos átlagos hitelösszegről számolt be, míg a Takarékbank ügyfelenként átlagosan 38 millió forintot folyósított.

 

 

A hitelcélok is nagyon másak. Míg z OTP Banknál az ügyfelek több mint 70 százaléka a szabad felhasználású forgóeszköz hiteleket kereste, addig a Takarékbanknál a beruházás a leggyakoribb hitelcél. Az Erste Banknál a forgóeszköz-finanszírozás a legnépszerűbb 55 százalékkal, a vállalkozások 30 százaléka pedig hitelkiváltásra fordítja a felvett összeget, beruházási célra mindössze 15 százalékuk igényelte az NHP Hajrát.

Az UniCredit Bank visszajelzése alapján mind darabszám, mind volumen szerint a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban tevékenykedő vállalkozásoktól érkezett a legtöbb igénylés. A CIB Bankhoz, az Erste Bankhoz és a Budapest Bankhoz szintén a mezőgazdasági szektorból érkezik a legtöbb igénylés. A többi banknál kiegyensúlyozottabb volt a kép az egyes szektorokat tekintve.

A hitelcélokkal, az érintett szektorokkal és a regionális megoszlással a Mezőhír itt foglalkozott részletesebben.