fbpx

Túl sok a kár, 50%-kal emelik a kárenyhítési hozzájárulást

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 23.

A Magyar Államkincstár felhívja az érintettek figyelmét, hogy 2021. szeptember 15-ig kell megfizetni a 2021. évi kárenyhítési hozzájárulást. Az összeg jelentősen emelkedik idén.

 

fagykar kajszi
Fagyvédelmi gyertyák égnek a Fruttamas kajsziültetvényében (forrás: Fruttamas)

 

Túl sok volt a kár és idén sem lesz kevesebb

A hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételének. A fizetési kötelezettség részleteiről a Kincstár 2021. július 31-éig határozatban tájékoztatja az érintetteket. Lényeges változás, hogy a hozzájárulás mértéke jelentősen emelkedik a korábbi évekhez képest. Ültetvények és szántóföldi zöldség után hektáronként 4500 forint, míg egyéb szántóföldi kultúrák esetén hektáronként 1500 forint a termelő befizetési kötelezettsége. (Tavaly 3000, illetve 1000 forint volt a fizetendő összeg, azaz 50 százalékos díjemelésről van szó. Februárban írtunk róla, hogy mi várható idén: A kárt nem a gazdák okozták, mégis emelkedik a kötelezőjük.)

 

Baj van, ha nem fizet

A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat – az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályok szerint – a Kincstár elsődlegesen elektronikus úton közli az ügyfelekkel, vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal, ezért kéri, hogy az érintett gazdálkodók fokozottan kísérjék figyelemmel az ügyfélkapus tárhelyükre érkező döntéseket, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál. Határidőben történő befizetésnek kizárólag a Kincstár 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámláján tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A közlemény rovatba kerüljön be az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám! A határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül. Amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár a fenti határidőt követően vonja le a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.