fbpx

Kukoricából kézfertőtlenítőt: gyorsan váltott a magyar gyár

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 12.

Az Európai Unióban az izoglükóz termelése évek óta 750 ezer tonna körül mozog, ennek harmadát Magyarországon a Hungrana Kft. állítja elő 400-450 ezer tonna kukoricából. Mint kiderült, a gyár villámgyorsan reagált a koronavírus miatt megváltozó piaci helyzetre.

 

Hungrana

Erdős Norbert és Reng Zoltán találkozója Szabadegyházán (Forrás: kormany.hu)

 

Amikor olcsó az üzemanyag és drága a kézfertőtlenítő

A magyarországi gyár évente 1,2 millió tonna kukoricát dolgoz fel, ebből 250 ezer tonnányi izocukor keletkezik. Ezen felül bioetanol, keményítő, dextróz, illetve nagy tisztaságú alkohol készül. A gyár a gyógyszer- és kozmetikai, illetve a takarmányipart is ellátja alapanyaggal. Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt számtalan belső intézkedésre volt szükségük, sok folyamatot elektronikus, digitális formában folytattak, a munkatársak fizikai találkozását minimalizálták. Ezzel együtt a vírus megjelenésével komoly igény mutatkozott a gyógyszerészeti minőségű alkoholok és fertőtlenítőszerek piacán. Ezért a Fejér megyei gyár az elsők között kérte meg az engedélyt és kezdte meg ezek gyártását. (Mivel az üzemanyagok ára esett, a kukoricáé viszont történelmi magasságba emelkedett, szükséges volt egy olyan termékre váltani, amelyet jelen helyzetben keres a piac – szerk.) A vezérigazgató hangsúlyozta, ahogy az elmúlt évtizedekben tették, úgy a közeljövőben is terveznek újabb beruházásokat, mellyel a felmerülő piaci igények maximális kiszolgálását és versenyképességük megőrzését kívánják elérni.

 

Lesz pénz fejlesztésekre jövőre is

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára a Hungrana Kft.-nél tett látogatásán kitért az élelmiszeripari cégek támogatására. Emlékeztetett, hogy a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében kidolgozott 25 milliárdos válságkezelő program után jövőre további fejlesztési forráshoz juthatnak a vállalkozások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, a Vidékfejlesztési Program, valamint Beruházás Ösztönzési Célelőriányzat és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében. Kiemelte, a vállalatok forgótőke- és beruházás-finanszírozását is megkönnyítik a kedvezményes hitelprogramokkal, többek között az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, a Széchenyi Beruházási Hitellel, a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari Forgóeszköz 2020 Hitelprogramjával, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjával.