fbpx

200 ezer hektár alá zuhant a repce, 2 tonna alatt a napraforgó

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 28.

A legtöbb őszi adat lesújtó képet mutat a mezőgazdaságról, csak egy-két üdítő kivétel akad. Betakarítás és vetés – ezt mutatják az eddigi eredmények.

napraforgótábla
Sem nem szép, sem nem jó, de a 2 tonnában sokáig reménykedtünk (fotó: Horizont Média)

A szója jobban bírta, mint a napraforgó

Az AKI őszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentése szerint végül mindössze 178 ezer hektárnyi repce került a földbe idén, a várakozásoknak megfelelően jelentősen visszaesett a repcevetési kedv. A búza vetése október 8-án gyakorlatilag még nem kezdődött el, csak az árpa volt a földben. A tervek szerit 1,46 millió hektárt fedhetnek majd az őszi kalászosok az országban, ebből a búza a szokásos egymillió hektárt teheti ki.

A napraforgó vetésterületének 84,8 százalékát már learatták, eddig összesen 585,1 ezer hektárról 1 millió tonna kaszatot takarítottak be. Az országos termésátlag kisebb a korábban becsültnél, mindössze 1,6 tonna/hektár. A szója betakarítása lassan halad, a 67,6 ezer hektáron vetett növényt csak szűk 24 ezer hektáron takarították be október 8-ig (35%), de a termésátlaga jobb, mint a napraforgónak: 2 tonna/hektár.

repceterület
Túl igényes növény, túl nagy kockázattal – bezuhant a repceterület (forrás: KSH)

Még javában tart a betakarítás

A kukorica október 8-ig még csak negyedrészt volt betakarítva a 941,6 ezer hektárról. A termésátlag nagyon visszaesett, az elsőként learatott táblákon 3,3 tonna körül alakult. A silókukorica betakarítása 96,6 százalékon állt, termésátlaga 17 tonna/hektár, 38 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A burgonya vetésterületének 89,2 százalékán takarították be a termést október 8-ig, az országos termésátlag 22,5 tonna hektáronként, 10,3 százalékkal kisebb, mint 2021-ben volt. A cukorrépa 9,7 ezer hektáros termőterületén még épp csak elkezdődött a répatestek felszedése, az első hektárokon 45-46 tonna körül alakultak a hozamok.

A jelentésben kiemelt zöldségfélék egy részének betakarítása a végéhez közeledik, a termésátlagok tekintetében – a fűszerpaprika kivételével – mindenhol csökkenés tapasztalható. A legnagyobb visszaesés a karfiol (–26,6 százalék), a legkisebb a vöröshagyma (–2,8 százalék) estében történt. A csemegekukorica termésátlaga 10,8 tonna volt hektáronként, a tavalyihoz képest negyedével mérséklődött.

A barack sikerült, az alma nem

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva szedése 95–100 százalék között alakult. Az őszibarack termésátlaga közel 6,3 tonna volt hektáronként, 80,5 százalékkal több a 2021. évinél. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése 50,3 százalékon állt a jelentés napján, a termésátlag (10 tonna/hektár) pedig mintegy 50 százalékkal elmaradt az előző évi mennyiségtől. Körtéből közel 9 tonna termett hektáronként, 20,1 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

Ez a cikkünk több nagy agrár régióra is kitekint: Lassan haladnak az őszi munkák.