fbpx

Pár nap maradt a tormafelvásárlási szerződések megkötésére

Írta: Szerkesztőség - 2021 július 27.

Nemigen találunk a piacon tormát, de legkésőbb ősszel fel kell hogy kerüljön a pultokra. Aki nem a nagybani piacra vagy közvetlen értékesítésre vásárolja fel, annak már csak pár napja maradt, hogy szerződésben garantálja a termelői árat.

 

torma
Most kell megszabni, mennyit fizet érte a kereskedő (Forrás: obi.de)

 

Meggy, alma, torma

A meggy és az alma mellett idén már a torma felvásárlására is kötelező szerződést kötni – figyelmeztet a NÉbih. A Magyarországon megtermelt torma felvásárlásához szükséges szerződéseket 2021. augusztus 1-jéig írásba kell foglalni, melynek a felvásárolni kívánt torma teljes mennyiségét le kell fednie. Ez alól akkor van kivétel, ha a tormát közvetlenül a fogyasztónak vagy a nagybani piacon értékesítik. A dokumentum kötelező tartalmi elemei közül kiemelendő, hogy a szerződésben rögzíteni kell a beszállított termékért fizetendő árat.

 

A meggy értékesítésére irányuló szerződések megkötésének határideje május 15-én lejárt. Az alma felvásárlására megkötendő szerződések rögzítésekor a termelőknek és a felvásárlóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy a törvény alapján

  • az adott évben több mint 200 tonna almát feldolgozóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes feldolgozandó mennyiség legalább 60%-át;
  • míg a kisebb almafeldolgozóknak elegendő a beszállítás időpontjában megkötniük az írásos szerződést.

 

A témában érdekes lehet még: Étkezésire hajtunk, de sokszor léalma lesz belőle.

 

Több milliós bírság is jöhet

Az adott évben a tormát felvásárlóknak augusztus 1-jéig szerződéssel kell lefedniük a teljes mennyiséget (torma esetén nincs mennyiségi határ)! A törvényben meghatározott kötelezettségek betartását a Nébih, valamint a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. A kötelezettség megszegése esetén ágazatfelügyeleti bírság szabható ki, amelynek mértéke 10 ezertől 50 millió forintig terjedhet. Az érintettek a szerződéskötési kötelezettséggel kapcsolatos kérdéseiket az [email protected] e-mail címre küldhetik el.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina