fbpx

A talaj maga az élet: kisfilm a talajerő-gazdálkodásról

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 14.

Szemléletváltást sürget a talajerő-gazdálkodásban az ATK Talajtani Intézet új filmje, ami közérthetően szól a talaj élővilágának működéséről, szerkezetmegtartó erejéről.

talajszelvény
László Péter tudományos főmunkatárs magyarázza a talajszelvényt (forrás: ATK Talajtani Intézet)

Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer-használat.

Magyarország területének mintegy felét művelik, ahol közel 20 millió ember számára elegendő élelmiszert lehetne termelni. Azonban hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra, talajközpontú mezőgazdaságra van szükség.

Erről szól az ATK Talajtani Intézet filmje, amit a Talaj Világnapján, december 5-én mutattak be. A film elkészítését az NKFIH Tudományos Mecenatúra Pályázat MEC N-140646 számú, „A talajok jelentőségének bemutatása közösségi médiakampánnyal” című pályázat támogatta.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Kiaknázatlan lehetőségek a talajban – avagy nézzünk mélyebben a napraforgó alá!