Lajtamag: zöldítésben az élen

A Lajtamag a zöldítés terén Magyarországon a legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező, családi tulajdonban levő cégcsoport. Hiszünk abban, hogy a tudatos zöldítés segíti földterületeink állapotának javulását, és növeli a jövedelmezőséget. A zöldítésért befolyó támogatás pedig csak hab a tortán, hisz pénzt is kapunk egy olyan munkáért, ami jót tesz a talajainknak.

 

zöldítés

Zöldítő Páros

 

Minden 15 ha-nál nagyobb gazdaságban zöldíteni kell. A Lajtamag Kft. a következő termékekkel járul hozzá a gazdák sikeres zöldítéséhez:

Zöldítő Páros (mustár – olajretek). Kifejezetten tömörödött talajokra ajánljuk a használatát, illetve olyan területekre, ahol a szervesanyagpótlás különösen szükséges. A nagy biomasszatömeg elérése érdekében másodvetésben, augusztusban vethető. A bedolgozásra bimbós vagy virágzó állomány alkalmas, még ősszel, október vége–november elején. Repce elé nem ajánlatos! Augusztus közepétől érdemes vetni, különben hamar virágozni kezd a mustár, és a szára „elfásodhat”.

Zöld Trió (pohánka – bíborhere – facélia). Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, a bíborhere azonban áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni, és tavasszal bedolgozni.

 

zöldítés

Zöld Trió

 

Zöld Víz (pohánka – facélia – négermag – bíborhere). Összetételének köszönhetően jól

alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Utána őszi gabona is biztonságosan vethető. Elsőként a pohánka és a négermag kel ki a keverékben, a facélia jó talajtakarást, a bíborhere a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka kiváló kiegészítője a keveréknek, gyorsan lebomló szárának köszönhetően. A négermag gyors fejlődésű, lágy szárú növény, amely csak augusztus második felétől kezd virágozni, így magot nem képez. A négermag és a pohánka fagyérzékeny (a négermag 5 ºC alatt elfagy), ezért a zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni.

Zümmögő Zöld (pohánka – őszi bükköny – facélia) zöldtrágyakeverékünk magas arányban tartalmaz pillangósvirágú összetevőt. Mind a korai (júliusi), mind az augusztusi vetésre alkalmas. Összetételének köszönhetően jól alkalmazható szárazabb klímájú területeken is. Elsőként a pohánka kel ki a keverékben, a facélia és a bükköny jó talajtakarást, illetve utóbbi a nitrogén megkötését biztosítja. A pohánka fagyérzékeny növény, a bükköny azonban áttelel. A zöldtrágya bedolgozását az őszi hidegek megérkezése előtt javasolt elvégezni, vagy talajtakaróként fent hagyni, és tavasszal bedolgozni. Utóbbi esetben érvényesülni tud a bükköny kiváló gyökértrágyaértéke.

 

zöldítés

Zümmögő Zöld

 

A Takarékos Zöld (rozs – bíborhere – facélia) a legolcsóbb keverékünk, amelyben a facélia gyorsan lebomló szerves anyagot biztosít. Hosszú tenyészidejének köszönhetően érdemes akár télre is meghagyni, és csak tavasszal bedolgozni. A bíborhere sok felvehető nitrogént hagy maga után, kedvezve ezzel az utána vetett kultúrnövénynek.

 

zöldítés

Takarékos Zöld

 

Újdonságaink a Mézelő Zöldítő és az Öko Zöld. A Mézelő Zöldítő, ahogy azt a neve is mutatja, a méhészek egyik kedvelt keveréke. A facélia sűrű állománya biztosítja a talaj fedését, megakadályozza annak kiszáradását, gyomosodását. A virágzó facélia vonzza a méheket, ezért fontos szerepe van a biodiverzitás fenntartása szempontjából. Az Öko Zöld egy túlnyomórészt homoki zabot tartalmazó keverék. A homoki zab rendkívül jól behálózza a talaj felső rétegét, a bükköny és az alexandriai here pedig, nitrogénmegkötő növények lévén, sok felvehető tápanyagot hagy hátra.

Méhlegelő keverékeink a gondos alkotóelem-választás eredményeként hetekre virágba borítják a területet, így a zöldtrágyázáson kívül a méheknek is kiváló mézelőhelyet biztosítanak. Megállapíthatjuk, hogy ezeknek a keverékeknek a használata, nemcsak a talajainkat javítja, hanem a fentebb említettek szerint a biodiverzitást is elősegíti.

Vadlegelő keverékeink segítenek a zöldítés megoldása mellett „elcsalogatni” a vadakat a kultúrnövényekről, hogy ne a termés fogyjon.

Talajtakaró keverékeink kiválóan alkalmazhatók szőlőben és gyümölcsösökben. Olyan fű- és herefélék alkotják, amelyek áttelelnek, így 3–5 évig jó takarást biztosítanak, valamint rendkívül jól bírják a taposást, ezáltal a kertészeti munkálatok különösebb kár okozása nélkül elvégezhetőek.

Keverékeinkről bővebben területi képviselőinktől érdeklődhet. Kollégáink elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetosegeink oldalon találhatja.

 

Fejes Vilmos
Termeltetési és kereskedelmi vezető
Lajtamag Kft.

Lajtamag

agrár bíborhere biodiverzitás facélia lajtamag méhek mézelőhely mezőgazdaság mustár olajretek őszi bükköny pohánka rozs szerves anyag takarás talajtakaró zöldítés zöldtrágyakeverék