Bezárás

Fordult a kocka eső és talajnedvesség szempontjából

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 26.

Jelentősen enyhült a hosszú, száraz időszak okozta nedvességvesztés az idei, történelmi méretű aszály után. Most olyan jól állunk, hogy – szemben több más közép-európai országgal – a repcének ideálisak a körülmények, és még a kalászosok is utolérhetik magukat.

Feltöltődnek a talajok, de még van némi deficit

November közepére csapadékosabbra fordult az időjárás idehaza, amivel megkezdődött a talajok őszi-téli feltöltődése – adta tovább az OMSZ jelentését nemrég az Agrárágazat. Ez lényegében egy éve várat magára, miután az ország nagy termőhelyein nemcsak idén, de már tavaly ősz, tél óta jelentős deficitben voltunk kellő mennyiségű csapadékkal. Múlt héten délnyugat felől egy mediterrán ciklon a déli és keleti országrészben már jelentősebb, 10-15 mm közötti mennyiséget hozott, de északon-északnyugaton ekkor sem esett több 2 mm-nél. November 20-ig a tíznapos csapadékösszeg szinte országszerte hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest. A talajok őszi-téli feltöltődése még a kezdetén jár – írta jelentésében az OMSZ agro-meteorológiai szolgálata. A felszín közeli talajréteg az ország délkeleti kétharmadán átnedvesedett, sokfelé sáros, ugyanakkor északnyugaton egyelőre száraz maradt a talajfelszín. A középső talajrétegben kielégítő a nedvességtartalom, a mélyebb rétegekben viszont még jelentős a nedvességhiány. Jelenleg több mediterrán ciklon is eléri hazánkat, ezért többször is számítani lehet csapadékra, akár havazásra, havas esőre is.

Másutt újra-újat vetnek, itthon jók a kilátások

Mindez az őszi vetésű növényeink számára igen kedvező hír – ránk is fért a hosszú szárazság után. Most fordult a kocka: ezúttal Kelet-Romániából és Bulgáriából érkeznek elkeserítő agrár-időjárásjelentések. Romániában nemcsak megcsúsztak a gazdák a vetéssel, de azóta sem kedvez az idő az őszi kalászosok kelésének és fejlődésének. Bulgáriában nagy területeken kellett újravetni vagy tavaszi növényre cserélni a kultúrát – írtuk nemrég.

Idehaza a repce számára az idén ősszel nagyon kedvezően alakult az időjárás, így mostanra igen jól fejlett, megerősödött állományok alakultak ki (6. ábra). Az őszi kalászosok vetéséhez október közepéig megfelelő nedvesség állt rendelkezésre a talajokban, a korábban vetett árpa így szépen zöldell, jellemzően bokrosodott, fejlett, állapotban van. A később vetett búza azonban sokfelé egyenetlenül fejlődött az október végére kiszáradt talajokon, a novemberi esők, ahol számottevő mennyiség esett, viszont hozzájárultak az állományok homogénebbé válásához, aminek az enyhe idő is kedvezett.