fbpx

Számolnak a brazilok: 2023 az ő évük lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 07.

Bármennyit is emelkedik a műtrágya ára, bármennyire is kiszámíthatatlan a piac, az biztosra vehető, hogy a brazil kukoricára nagyobb szükség lesz, mint valaha. Májusban tele is rakták a raktáraikat a termeléshez szükséges inputokkal.

brazil kukorica
Betárolták a szükséges inputokat (forrás: world-grain.com)

Óriási exportmennyiség

Az USDA legfrissebb jelentése szerint idén a másodvetéssel együtt 2,17 millió hektárról arathatják a kukoricát a brazilok, az össztermés 116 millió tonna lehet, amiből exportra 44,5 millió tonna jut – több mint kétszer annyi, mint az előző szezonban. A másodvetésű safrinha idén az össztermés 76 százalékát teheti ki. Jövőre tovább bővülhet a kukorica termőterülete, a kibocsátás pedig 120 ezer tonnás új rekordot érhet el. A becslés már 6 millió tonna mínuszt is tartalmaz az időjárási és tápanyag-kijuttatási bizonytalanságok miatt.

Brazília a műtrágya-szükségletének 85 százalékát importálja, főleg Oroszországból, Kanadából, Kínából, Marokkóból, az Egyesült Államokból és Fehéroroszországból. A kezdeti félelem, hogy Brazília kifogyhat a műtrágyából az oroszokat és fehéroroszokat sújtó pénzügyi szankciók miatt, végül alaptalannak bizonyult. Ellenkezőleg: 2022 májusában Brazília pánikszerűen, 63 százalékkal növelte az Oroszországból importált műtrágyák mennyiségét áprilishoz képest. A termésátlagot ezért inkább az időjárási viszonyok, semmint a műtrágyakészlet fogja befolyásolni.

Egyre több tőke kockáztatása egy bizonytalan piacon

Azt se feledjük, hogy a növekvő termelési költségek egyre nagyobb befektetett tőke kockáztatását jelentik egy kiszámíthatatlanul alakuló piacon. A Rabobank elemzése szerint az elmúlt 5 évben a műtrágyaköltség a teljes termelési ráfordítás mintegy 30 százalékát tette ki Brazíliában, míg a következő szezonban már a 41 százalékát fogja. A kalkulációt nagyon megnehezíti, hogy a brazil reál éppúgy ingadozik a dollárhoz képest, ahogy a forint az euróhoz mérten, az ország pedig erősen kitett az importanyagoknak. A műtrágya nagy behozott mennyiségén túl a gépek és a vetőmagok is lényegében külföldről származnak. (Lásd még a témában: Fékeveszett bányanyitás és műtrágyagyár-építés kezdődik.) Ráadásul Brazíliában is választások lesznek 2022 októberében.

A gazdálkodók viszont bíznak benne, hogy Ukrajna visszaszorulásával kiváló piaci lehetőséghez jutnak a kukorica piacán. A mag alternatív felhasználási formája, az etanol is remek értékesítési lehetőségek elé néz: a fosszilis üzemanyagok árával együtt nő az értéke.