fbpx

Átlépték az ezer milliárdot a támogatások, de a hitelek is

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 17.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénzügyi hírlevele szerint tavaly megugrottak a mezőgazdaságba befolyó támogatások, az EU-ból és hazai forrásból is több pénzt pumpáltak a gazdaságok működtetésébe. Emellett a hitelállomány is látványos emelkedésbe kezdett.

műtrágyaszórás
A géphez és az anyaghoz is nehéz volt előteremteni a fedezetet az idei szezonkezdéshez (fotó: Horizont Média)

Újabb küszöböt léptünk át a támogatásokban

A több mint ezer milliárdos támogatás felét a tisztán uniós költségvetésből érkező, közvetlen kifizetések adták. A társfinanszírozást igénylő pályázatos támogatásokból pedig fele-fele arányban vette ki a részét ez EU és a magyar kormány, emellett a tisztán hazai finanszírozású programokra is áldozni kellett. Összeségében a magyar agráriumba érkező források 72 százaléka származott uniós forrásból és 28 százaléka hazaiból. A kifizetések soha nem látott magasságba emelkedtek mindkét oldalon 2022-ben.

agrártámogatás
Forrás: AKI

Legtöbb támogatást a szántó kapja

A szántóföldi növénytermesztés részesedése az agrártámogatásokból továbbra is meghatározó volt, meghaladta a 42 százalékot. Az állattenyésztők az összes kifizetett támogatás egyötödét használhatták fel, míg a kertészeteknek minimális támogatás mellett (5,6%-os részesedés) kellett boldogulniuk.

A szántóföldi növénytermesztés 430 milliárd forint támogatásban részesült, ennek 92 százaléka egységes területalapú támogatás formájában jutott el a gazdálkodókhoz. Ezzel szemben az állattenyésztők csak 196,3 milliárd forinthoz jutottak, nagyjából felerészt nemzeti (állatjólét) és uniós költségvetésből (termeléshez kötött támogatás és pályázatok). Továbbra is a marhatartók vannak kiváltságos helyzetben: több mint kétszer annyi pénzt folyósítottak számukra, mint a sertés- vagy baromfitartóknak.

Különösen sok pénzt, 404,6 milliárd forintot folyósítottak a Vidékfejlesztési Program 2014–2020 intézkedéseire. Ennek több mint a fele tárgyi eszközök beszerzésére, azaz beruházásokra ment el. Élénk volt az élelmiszerpar fejlesztése, amit kétharmadrészt hazai forrásból finanszíroztunk, összesem 36 milliárd forint ment el erre a célra.

Meglátszott az aszály a hitelfelvételen

A beruházásokhoz hitelekre is szükség volt. Az Agrárminisztérium adatai alapján az agrárágazatok hitelállománya az év utolsó negyedévében a mezőgazdaságon belül 13,4 százalékkal, az élelmiszeriparban 5,6 százalékkal növekedett. A mezőgazdasági üzemek eladósodása látványosanan emelkedik, tavaly év végére a nemzetgazdaság egészét meghaladó mértékben nőtt, noha a felvett kölcsönök 60 százaléka kedvezményes kamatozású volt. Az ágazat hitelállománya átlépte az ezer milliárd forintot. Míg az egyéni gazdaságokban a hitelek 60 százalékát a növénytermesztők vették igénybe, addig a társas vállalkozásokban 42 százalékban az állattenyésztők.

mezőgazdasági hitelek

További részletekért kattintson ide. Ez a cikk is érdekelheti a témában: Nagyot drágultak a mezőgépek, főként a műtrágyaszórók.