fbpx

Így haladnak az ukránok, az amerikaiak, a brazilok és mások

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 28.

Egyrészt megnyugtató a tudat, ha a világ más részein is hasonló gondokkal küzdenek a gazdálkodók, mint mi, másrészt információnak sem utolsó arról értesülni, sikerül-e az ukrán kukoricabetakarítás, az argentin szójavetés vagy az amerikai gabonaexport. Növényállapot- és készültségjelentés.

búza
Ukrajnában a bőséges csapadék növelheti a levélbetegségek arányát (fotó: Horizont Média)

Közelebb…

Ukrajnában a hó és az eső megakasztotta a kukorica betakarítását, amelynek a fele még a táblákon áll. A jövő hét végén csökken a csapadék mennyisége, és -1– -6 ºC-ra süllyed a hőmérséklet, ami hozzájárul a talaj és a szemek nedvességvesztéséhez, így ismét lendületet vehet a munka. Az őszi vetésekben a heves esőzések következtében felütötték fejüket a kórokozók. A vizsgált kalászosok többsége egyelőre a beavatkozási küszöb alatti mértékben szeptóriás, lisztharmatos, sárgarozsdás, illetve helmintospóriumos. Az ellenőrzött repceállományok azonban akár 16%-ban is fómásak, noha megkapták a regulátor hatású gombaölő szeres kezelést.

Távolabb…

Az Egyesült Államokban a szójabab és a kukorica betakarítása éppúgy a végéhez közeledik, mint az ősziek elvetése. A várható csapadék pedig javítani fogja a növények kondícióját a legfontosabb termőkörzetekben. A novemberi esők megemelték a Mississippi vízállását, így ismét jók a hajózási feltételek az ország legfontosabb folyami útvonalán, ami a termőföldeket a tengeri kitővel (New Orleans) köti össze.

Argentínában az aszály a felére csökkentette a búzatermést idén, és akadályozza a szójabab, illetve a kukorica vetését. November 20-ig csak a terület 12%-án fejezték be a szójavetést, szemben a tavalyi 29%-os készültséggel. Kukoricából a tervezett terület harmadán végeztek, tavaly viszont már csaknem a munka felénél jártak ilyenkor. A héten kisebb csapadék várható az országban, ami felgyorsítja a vetést, de a 27-30 ºC-os hőség rosszul érinti a csírázó növényeket.

Brazília középső és északi régióiban folytatódnak a szórványos esőzések, itt megfelelőek a talajnedvesség-viszonyok a szója és a kukorica számára. A déli tájakon azonban száraz marad az idő, ami különösen rosszul érinti a virágzás fázisába lépő növényeket.

Az ausztrál búzatermésről pedig itt olvashat: Észak aszállyal küzdött, Dél áradással: hígul a búzaszem.