fbpx

Idén másképp, de együtt lesz az agrárszakma!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 19.

December 3-án jön az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye, az Agrárszektor Konferencia. Idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval és rengeteg izgalmas témával online várja a résztvevőket.

Alapvetően határozta meg a 2020-as évet a koronavírus-járvány az agrárgazdaságban is, ahol számos rendkívüli eseménnyel kellett szembenézniük a piaci szereplőknek. Bár a járványhelyzet nem indított el tömeges ágazati csődöt, a vírus a teljes szektorban átalakította a gazdálkodási viszonyokat. A rendezvény egyik szekciója azt tekinti át, hogy az agrárvállalkozások a jelenlegi körülmények között milyen támogatási, termelési, beruházási és piaci lehetőségekkel számolhatnak, a járványhelyzet hosszabb távon miként befolyásolhatja tevékenységeiket, illetve milyen további uniós és hazai kormányzati intézkedések várhatók.

 

Farkas Sándor
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára az egyik Agrárszektor konferencián (Forrás: Portfolio)

 

Hosszas huzavona után az idén megszületett az Európai Unió 2021-2027-re szóló új költségvetése, de továbbra is nagy a bizonytalanság abban, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül mennyi támogatáshoz juthatnak a magyar gazdálkodók. Az egyik szekció azt mutatja be, milyen támogatási lehetőségekre lehet számítani az egyes pilléres közvetlen kifizetéseinél és a kettes pilléres vidékfejlesztési kasszánál, illetve miként módosulhatnak a pénzfelhasználási követelmények. A kerekasztal-beszélgetés kitér arra is, hogy az új KAP hogyan érintheti a kis- és a nagyüzemek támogatási esélyeit, azaz kik lehetnek az új szabályozás nyertesei és a vesztesei. Részletesen szó lesz arról is, hogy az ágazat szereplőinek mire kell felkészülniük a 2021-es átmeneti évben, illetve az új KAP hatálybalépésig hogyan juthatnak majd uniós támogatásokhoz.

A konferencia adóügyekkel is foglalkozik. 2021-től módosulhatnak az őstermelőkre és családi gazdaságokra vonatkozó előírások, ezért az egyik szekció azt mutatja be, milyen adózási köztelezettségeket hozhat az új szabályozás az agrártermelőknek. Kiemelt téma továbbá az agrárhitelezés válságkörnyezetben, hiszen a koronavírus-járvány negatívan hatott a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások pénzügyi helyzetére. A helyzet tompítása érdekében több új agrárhitel-konstrukció is született, és módosultak a már futó finanszírozási programok feltételei is.

Szó lesz a növényvédelemről is, hiszen új helyzetet teremthet az a szabályozás, amelynek célja, hogy meghatározza a drónhasználat lehetőségeit és kereteit a szántóföldi védekezésben. Az egyik szekció a drónhasználat költség-jövedelem viszonyait járja körbe. A kerekasztal-beszélgetésben szó lesz a növényvédelmet forradalmasító digitális újításokról, a védekezést könnyítő termékekről és technológiáról, illetve a növényvédőszer-használatot alapvetően átalakító uniós szabályozási követelményekről is.

A vírusválság miatti idei rendkívüli események még inkább rávilágítottak arra, mekkora jelentősége lehet a digitális és precíziós megoldások alkalmazásának a hazai agráriumban. Általános vélemény, hogy a mai helyzetben felgyorsulhat a világban hódító modern eszközök és technológiai fejlesztések magyarországi adaptálása, mivel ezek nem csak a hatékonyságot javíthatják, hanem hozzájárulhatnak az agrárvállalkozások még biztonságosabb működéséhez is. Erről is szó lesz.

A további programokról, előadókról többet is megtudhat az alábbi linkeken:

A konferencia részleteiről itt tájékozódhat>>

A konferencia részletes programjához kattintson ide>>

A konferencia előadóiról itt tájékozódhat>>

A jelentkezéshez és a regisztrációhoz kattintson ide>>