fbpx

Kútamnesztia: meglévő kutakra 50 méterig nem kell engedély

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 19.

Kútamnesztiát hirdetne a kormány a vízgazdálkodási törvény módosításával, és ezzel a korábban illegálisan létesített öntöző kutak szabályossá tételét oldanák meg – adta hírül az MTI, amit több portál is átvett. A fogyasztott víz mennyiség azonban mérnék.

Nem kell hozzá engedély

Nagy István agrárminiszter az országgyűlési expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére, sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhető a vízfelszín alatti vízkészlet használata. Mivel ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, ezért több tízezer illegális öntöző kút létesült, szabályossá tételük megoldatlan probléma. A javaslat most ezen változtatna, valamint az 50 méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írja elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyezést. Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvíz-bázisokat, karszt- vagy rétegvíz-készletet nem érinti.

 

csepegtető öntözés
A szabadföldi zöldségtermelők gyakori problémája az illegális kút (A kép illusztráció, forrása: haromkaptar.hu)

 

Egyszer lesz Budán kutyavásár

Czerván György (Fidesz) a frakció támogatásáról biztosította az előterjesztőt. Magyar Zoltán (Jobbik) örömét fejezte ki a törvényjavaslattal kapcsolatban, ugyanakkor megjegyezte, nem érti, a kabinet miért várt eddig a helyzet rendezésével. Földi László (KDNP) úgy fogalmazott, nagy örömmel vette a kútamnesztiát, ezért a törvényjavaslat elfogadását javasolják. Varga László (MSZP) úgy fogalmazott, szeretnék támogatni az előterjesztést, azonban ökológiai szempontból hiányolják abból a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását. Vadai Ágnes (DK) hangsúlyozta, a kormánynak egyértelműsítenie kell, kútamnesztiára egyszer kerülhet sor, azt követően mindenki érdeke, hogy csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak. Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte, az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkeznek majd a vízhasználatról.

A kutak bejelentésével kapcsolatban itt írtunk szeptemberben.