fbpx

Bulgária újravetésre kényszerült, mi szerencsések vagyunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 23.

Ha az EU Bizottság legfrissebb térképére tekintünk, fellélegezhetünk. Bár küzdelmes volt az október, most egyedül a magyar és a szlovák időjárás mondható ideálisnak egész Európában. 

búzatábla
Nálunk a későn vetett állományok is szépen felzárkóztak (fotó: Horizont Média)

Nem mindenhol érkezett meg az eső

Október 1. és november 18. között Európa nagy részén a mérések kezdete (1991) óta a legmelegebb időjárás uralkodott. A legtöbb régióban azonban az esők is megérkeztek, így az ősszel elvetett növények felzárkózhattak a fejlődésben. A meleg negatív hatása volt a fokozott kártevő- és kórokozónyomás, illetve a fagytűrő képesség lassú kialakulása.  

Dél-Európa nagy részén a meleg továbbra is csapadékhiánnyal párosul, a gabonavetések alaposan megkéstek, illetve szokatlan módon kelesztő öntözésre szorultak a táblák. Kelet-Romániában és Bulgáriában is megcsúsztak a gazdák a vetéssel, és az időjárás azóta sem kedvez az őszi kalászsok kelésének és fejlődésének.

A jelentés kiemeli: különösen rossz a helyzet a bolgároknál, ahol augusztus óta alig esett az eső, és jelentős területeket kellett újravetni, illetve tavaszi növényre cserélni az adott táblába szánt kultúrát. A térképen jelölt többi csapadékhiányos térségben még bírják a vetések a szárazságot.

időjárási anomália EU
Forrás: EU Bizottság

Szerencsés helyzetben

Hazánkat azok között az országok között említik, ahol az október megfelelő időjárást hozott a vetésekhez. Ilyen még Csehország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna. A térkép alapján mindössze két állam van egész Európában, ahol nem volt komoly időjárási anomália: az egyik Magyarország, a másik Szlovákia.

November közepén tudták csak befejezni a vetést Franciaországban, Németországban és a Benelux államokban. Spanyolországban és Portugáliában október végén érkeztek meg az esők, de a vetési kampány egyébként is novemberre esik a térségben. A növények szépen kelnek, kivéve Spanyolország legdélibb részeit, ahol tartósan száraz körülmények uralkodnak.

A nyár végén, ősz elején elvetett repce Európa nagy részén meg tudott erősödni a szeptemberi esőket követő meleg időjárásban, ám a rovarnyomás mindenütt erős volt. Ennek ellenére – az EU legszárazabb részeit leszámítva – jellemzően jó kondícióban megy a télbe az olajnövény.

Lásd még a témában: Ilyen lesz az időjárás a téli hónapokban.