fbpx

Jó az idei cukorfelhozatal, a jövő év a kérdéses

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 24.

Egy átlagos termésű év után viszonylag magas fogyasztási szinttel kezdődött el az új gazdasági év. Élénk exporttevékenység várható a cukorpiacon, ami után erősen zsugorodó készletekre van kilátás, ez pedig szűkebb kínálatot eredményezhet jövőre. És erre más okokból is megnőtt az esély.

cukorgyár
Globális szinten jó a kínálat, Európában kevésbé (forrás: sonline.hu)

Jó termés, magas fogyasztás

A globális cukorgyártás a becslések szerint 2,8 millió tonnával 183,2 millióra nő 2022/23-ban, mivel a brazil, kínai és orosz termelés felfutása bőven ellensúlyozza az Európai Unió, India és Ukrajna termelési visszaesését. Exportra is több cukor kerülhet ebben a gazdasági évben. Ugyanakkor a fogyasztás is új rekordra emelkedik, elsősorban a kínai, orosz és indonéz vásárlóknak köszönhetően, ezért a szezont a korábbinál alacsonyabb készletekkel fogja zárni a világ.

globális cukortermelés
Forrás: USDA

A jövő év lehet szűkösebb

A kis zárókészlet a jövő évre vetíthet előre kisebb kínálatot, különösen, ha az átlagosnál gyengébb lesz a termelés. Erre pedig megvan az esély, mivel a művelés és a növénytáplálás költségeinek emelkedése már idén is érezhetően szűkítették a cukorrépa és cukornád területét az egyéb, kisebb befektetéssel és rizikóval előállítható kapások javára. 2023 tavaszán az Európai Unió termelői még mindig küzdeni fognak a műtrágya és az üzemanyag magas árával. (A hazai termelésben azonban pozitív elmozdulás történhet, erről itt írtunk: Öt ok, amiért nőni fog a cukorrépa-vetési kedv.)

Élénk export és az EU

Brazília 38,1 millió tonnás nyerscukor-mennyiséggel rendelkezik idén, ami a tavalyinál jobb, de átlagos szintnek felel meg. (A cukornád területe kisebb, de a hozamok jobbak.) A betakarított nádból a becslések szerint 45 százalékban cukor és 55 százalékban etanol készül, ez megegyezik az előzi két évi aránnyal. A dél-amerikai ország a tavalyinál több exportálható cukormennyiséggel fog rendelkezni: 28,2 millió tonna juthat a külpiacokra.

brazil cukorexport

A thaiföldi termelés az előrejelzések szerint 10,5 millió tonnára emelkedik. A fogyasztás is bővül, ennek ellenére nagyon élénk lesz export, a várhatóan 11 millió tonnás kivitel a készletek minimális szintre apadását hozza. Az indiai termelés a becslések szerint 3 százalékkal 35,8 millió tonnára csökken a kisebb termés miatt. Az export 20 százalékkal eshet vissza az előző évi rekord után, de továbbra is a második legmagasabb értéket hozhatja 9,4 millió tonnával.

A többi exportőr messze lemaradva követi az élbolyt, köztük Ausztráliát érdemes még megemlíteni szűk 3,6 millió tonnás kivihető mennyiséggel, ami döntően Kína 4,4 millió tonnás importigényét fedezi.

Az Európai Unió cukorgyártása a becslések szerint 16,2 millióra csökken idén, mivel cukorrépa területet vesztett a kukoricával és a napraforgóval szemben. A fogyasztás és az import változatlanok. A behozatal az előrejelzések szerint átlagos szintű lesz, 2 millió tonna, de ki is szállítunk 1,3 millió tonnát. Mint fentebb említettük, a kínálat szűkülése jövőre várható, amennyiben az alternatív növények térhódítása kitart, és főként, ha az időjárás is kedvezőtlenül alakul a cukorrépa számára.