fbpx

Itt az új AKG! De meg tudunk felelni a feltételeknek?

Írta: - 2022 január 13. -Hirdetés

Január 1-jétől indult az AKG 3 éves ciklusa, amely 2024. 12. 31-ig tart. Ennek a programnak a keretein belül a gazdák számos kötelező és választható vállalásnak eleget téve extra támogatásokat vehetnek igénybe. A választható vállalások között szerepel például a tartós zöldugar és a méhlegelőszegélyek fenntartása, valamint a zöldtrágyanövények termesztése is.

 

mustár
Mustár

 

Az itt használható keverékekhez és a zöldtrágyanövények termesztéséhez nagy mennyiségű komponensre van, vagyis inkább lenne szükség. Európa-, de talán világszinten hiány van lucernából, herefélékből, mustárból, olajretekből. Az USA-ban Oregon állam a legnagyobb vöröshere- és lucerna-előállító. A rég nem látott szárazság és kedvezőtlen körülmények hatalmas termésbeli kiesést okoztak, épp ahogy Európában (Franciaországban) – de akár Magyarországot is említhetnénk.

Az új támogatási kiírás kedvez az innovatív gazdáknak, akik a zöldtrágyázásban nem csak egy kötelező feladatot látnak, hogy megkaphassák az alaptámogatást. Az eddig nem látott magasságokba szökött inputanyagárak is ösztönözhetik a gazdát egy alternatív növény termesztésére, kiszakadva a kukorica – kalászos – repce – napraforgó körforgásból. A négyszeresére növekedett nitrogén ára elgondolkodtató, és arra késztet, hogy olyan növényt termesszünk (vetőmag-előállítás céljából), amely sokkal kevésbé inputanyag-igényes.

 

facélia
Facélia

 

A tavalyi évben egy átlagos facélia, mustár, olajretek, bíborheretermés mellett magas hektárszintű árbevételt tudtak a gazdák realizálni, kevés ráfordítás mellett. A Lajtamag Kft. céltermeltetést végez vetőmag-előállítás céljából. Cégünkkel – amely vetőmagot állít elő –együttműködve az anyamag elvetésétől a betakarításig (az áru átvételéig) kontrollált körülmények között végezheti a termelő a „szaporítást”. És ami egy más terménnyel szemben előny, hogy a termeltetési ár fix. A termeltetés elején megkötött szerződésbeli ár adott, és nem függ a terménypiaci helyzettől. A céltermeltetés révén próbálunk gondoskodni a jövő vetőmag-alapanyagairól, hogy ezeket felhasználva a gazdák megfelelhessenek a zöldítési kiírásoknak, és a többlettámogatásokat igénybe vehessék.

 

bíborhere
Bíborhere

 

Termékeinkről bővebben a www.lajtamag.hu oldalon olvashatnak.

Kérdése van? Forduljon szaktanácsadóinkhoz, akiknek elérhetőségét a www.lajtamag.hu/elerhetősegek oldalon találja.

SZERZŐ: LAJTAMAG KFT.

 

Lajtamag