fbpx

EU-s növénytermesztés: nagy visszaesést jósol a tanulmány

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 18.

3-30 százalékkal is csökkenhet egyes haszonnövények termesztése az Európai Unióban, s ezzel akár 140 milliárd eurós termelésiérték-csökkenés is bekövetkezhet. Ezt jósolja egy újabb európai tanulmány, amit az EU fenntarthatósági céljairól készítettek. A klíma- és ökológiai célokat viszont innovációkkal is lehetne támogatni.

 

madarak
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Kevesebb termés, több import

Az Európai Bizottság fenntarthatósági stratégiái valószínűleg jelentősen csökkentik a növénytermesztést az Európai Unióban. Erre jutott az a vizsgálat, amelyben a Wageningeni Egyetem több növénytermesztési és növényvédelmi szervezettel közösen megvizsgálta a Farm to Fork (kb. a Termőföldtől az Asztalig) és a biodiverzitási stratégiákban megfogalmazott célok hatásait. Úgy vélik, a tápanyag-többlet csökkentésére és a peszticidek használatára vonatkozó követelmények miatt a növényi alapú mezőgazdasági termelés átlagosan 10-20 százalékkal csökken. Ez magával vonja a termelési érték 140 milliárd eurós(!) csökkenését. Az adott terménytől függően a termelés a hatásvizsgálat szerint akár 30 százalékkal is zsugorodhat (pl. az almánál), míg például alig befolyásolható a cukorrépa esetében. Általában a tudósok szerint a csökkentési célkitűzések jobban érintik az állandó kultúrák termelését, mint az egynyári növényeket – ami a termelők alacsonyabb rugalmasságának tulajdonítható. A búza viszont várhatóan csak 3 százalékkal drágul, bár a termelés 18 százalékkal csökken. A kukorica, a repce és a citrusfélék behozatala valószínűleg növekedni fog.

 

Innováció nélkül nincs fenntarthatóság

A Green Deal becsült hatásait elemző tanulmányok miatt a CropLife Europe felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezzen átfogó hatásvizsgálatot. A CropLife Europe szerint az európai élelmiszertermelés a közösség egyik legnagyobb sikere, ezért érthetetlen, hogy ezeket az eredményeket most meg kell fordítani. Közben a kereskedelmi partnerek már az ebből eredő hiányosságok pótlására készülnek. A Mezőgazdasági Ipartestület (IVA) is megújította az átfogó hatásvizsgálatra vonatkozó felhívását: úgy vélik, elgondolkodtató, hogy a Farm to Fork stratégia különböző tudományos értékelései egységes eredményre jutottak. A mezőgazdasági termelés visszaesése és az élelmiszerárak emelkedése azonban önmagában nem javít a természeti környezet vagy az éghajlat viszonyain. Az IVA szerint a technológia és az innováció szerepét nem szabad elhanyagolni a fenntarthatóság szempontjából. Vagyis a fenntarthatósági stratégiák csak akkor lesznek sikeresek, ha az innovációkat gyorsan megvalósítják a gyakorlatban.

A témáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

 

 

(forrás: IVA, CropLifeEurope)