fbpx

150 ezer euró nyerhető el Demeter-projektekre

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 13.

Egy európai kiírás konzorciumok jelentkezését várja a digitális tudás átadását segítő projektekre. A névválasztás nem a legszerencsésebb.

 

szántó kombájn
Ez nem a biodinamikus, hanem a digitális projekt (forrás: h2020-demeter.eu)

 

Digitális Demeter

A nak.hu hívta fel a magyar mezőgazdák figyelmét, hogy a H2020 programból finanszírozott Demeter-projekt keretében új pályázati felhívást hirdettek meg az agrár-élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások, közép- és felsőfokú oktatási intézmények, valamint kutatóintézetek részére. Az angol nyelvű felületen 150 ezer eurót (54 millió forintot) biztosítanak olyan pilotprojektek elindítására, amelyek célja a tudásmegosztás, adatelemzés, piaci korlátok leküzdése, interoperabilitás, információs modellezés, felhasználó-orientált megoldások, adatkezelés, benchmarking tevékenység. Vagyis alapvetően a digitális eszközök és információk okos felhasználása egy fenntarthatóbb termelés érdekében.

Eddig 20 ilyen európai projekt fut a szántóföldi és kertészeti termelés, a precíziós gazdálkodás, az állattenyésztés és az ellátási láncok témakörében. A pályázatok benyújtásának határideje 2022. február 16. 17.00 óra.

 

Egy másik Demeter

A program elnevezése nem a legszerencsésebb, mivel Demeter néven már egy egészen más szemléletű – és levédett – gazdálkodási mód is meghonosodott Európában, amelynek semmi köze a digitális technológiához. Ez egy ún. biodinamikus rendszer, amelyben a termelés a természettel összhangban történik, tehát az emberek, állatok, növények és a talaj számára egyaránt megfelelőek a körülmények, és „életerőik ideális módon kibontakozhatnak”.  Ebben a rituális bio módszerben a homeopátiás készítmények vagy szaganyagok éppúgy helyet kapnak, mint az égitestek aktuális állása. Németországban sok követője akad ennek a technológiának, ahogy az előállított termékek vásárlóköre is jelentős.