fbpx

Így változnak az alaptámogatások és a termeléshez kötöttek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 18.

Összefoglaljuk a támogatáspolitika egyes pillért érintő leglényegesebb változásait, és részeletes számokat közlünk a termeléshez kötött támogatások várható összegéről. Mások lettek a favoritnövények, érdemes átgondolni a vetésforgót.

szója virágban
Hektáronként 92 ezer forintos termeléshez kötött támogatással kalkulál a szaktárca a szója esetében (fotó: Horizont Média)

Az Agrárminisztérium „Megújuló vidék, megújuló agrárium 2023-2027” címmel kétnapos szakmai tanácskozást tart az elfogadott új Közös Agrárpolitikáról. A kormányzat célja 20230-ra magyar agrárium termelékenységének másfélszeresére, a hozzáadott értéknek pedig a kétszeresére növelése. Az ehhez rendelt támogatáspolitika sok ponton változik. Ezek lényegét most megosztjuk az olvasókkal. Részeletes számokat közlünk a termeléshez kötött támogatások alakulásáról is.

Lényeges változások

A 2023-27 között rendelkezésre álló pénzügyi források bőségesek a magyar agrárium számára, miután a stratégia tervünket elfogadták, illetve a kormányzat vállalta, hogy négyszer annyi hazai forrást szán a mezőgazdaság fejlesztésére, mint amekkora összeg a kettes pillérbe az EU-ból érkezik.

Az egyes pilléres kifizetési rendszere alaposan átalakul, ezekről már sok előzetes információ látott napvilágot. A két legfontosabb módosítás, hogy bizonyos zöld elveknek valamennyi támogatásban részesülő gazdaságnak meg kell felelnie (ilyenek például a vetésváltási szabályok, a minimális talajborítás fenntartása vagy nem termelő tájelemek megőrzése), az önkéntes többletvállalásokat pedig az agro-ökológiai alapprogram keretében évről évre lehet megtenni. A másik lényeges változás a redisztribúció, azaz az újrafelosztó rendszer, ami az első hektárok támogatásában hoz alapvető változásokat, és megszünteti a korábbi cappinget, azaz a támogatási plafont.

Másképp zöldebb

Az alaptámogatás több mint a forráskeret felét teszi ki, éves szinten 735,3 millió eurót lehet elkölteni rá, ami egy hektárra bontva nagyjából 147 eurót tesz ki. Az agro-ökológia alapprogram a források cc. 15 százalékára rúg. Évente lehet egy menüből kiválasztani azokat a környezeti szempontból előnyös gyakorlatokat, amelyeket azután az üzem teljes területén, valamennyi hasznosítási módban alkalmazunk. Hasznosítási módnak a legalább 5 hektáros szántó és a legalább egyhektáros ültetvény tekinthető, ezekre 2-2 pont erejéig kell vállalást tenni egy legördülő listából, ha többletkifizetésben akarunk részesülni. Az elvárások nem nehezek, itt írtunk róla: Talajbaktérium a szántó felén, és miénk a támogatás! Ami pedig a méhbarát növényvédelmet illeti, a választást minden évben egy közlemény könnyíti meg, ami lehatárolja a bevethető készítmények körét.

Fontos változás az is, hogy agro-ökológia területként bevonhatóak lesznek a mezőgazdasági területbe olyan tájelemek (láposabb vagy bokros részek stb.), amelyek nem műveltek, de a vízmegőrzést vagy a biodiverzitást szolgálják. Igényléskor maga a rendszer fogja felajánlani a korábban lehatárolt részeket támogatásigénylésre. A becslések szerint a változással kb 100 ezer hektárral nőhet a támogatott mezőgazdasági terület Magyarországon.

Aki 2022-ben ökológiai gazdálkodásra vállalt kötelezettséget, csak nagyon kis eséllyel ütközhet az egyes pillér agro-ökológiai alapprogramjával, de ha mégis, akkor ugyanazon vállalásért kizárt a kettős támogatás.

Friss hír, hogy a növényvédőszer-szerhasználat 50 százalékos csökkentése nem az egyes tagállamok szintjén kell hogy megvalósuljon 2030-ra, mivel minden ország más kiindulási helyzetből indul. Az elvásárok további finomhangolása várható – jelentette be a Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Első hektárok és a fiatalok

A redisztributív támogatás éves keretösszege 189,1 millió euró. A gazdaság első 10 hektárja 80 euró pluszban részesül ezen a címen, további 140 hektárja pedig 40 euróban. A capping megszűnik, de az első hektárok kiemelt támogatása nem érvényes 1200 hektár felett. Lásd részeletes számolásunkat ebben a cikkben: Földalapú támogatás 300 hektár alatt és 1200 hektár felett.

A fiatal termelők támogatására éves szinten 18,6 millió euró jut. A becsült egy hektárra jutó összeg: 157,3 euró. Legfontosabb változások, hogy nem 90, hanem 300 hektárig jár a pluszkifizetés. Lényeges, hogy az igénylést követő 5 éven át mindazon 40 év alatti gazdálkodóknak jár, akik legalább 2 év releváns, igazolt munkatapasztalattal rendelkeznek.

Termeléshez kötött támogatások

Termeléshez kötött támogatásra évente 202 millió eurót lehet elkölteni. A korábbinál több pénz jut a szója és a zöldségek termesztésére, illetve tejtermelésre, csökkenés várható viszont az olajtök, az extenzív gyümölcsök és lucerna termelése esetén. Ipari zöldségnövény mostantól csak a zöldborsó és csemegekukorica lehet.

Támogatási jogcímTámogatás*
(euró/ha/egyed)
Cukorrépa-termesztés653
Rizstermesztés728
Zöldségtermesztés241
Ipari zöldségnövény326
Ipari olajnövény110
Extenzív gyümölcsös159
Intenzív gyümölcsös373
Anyajuhtartás28
Anyatehéntartás140
Hízott bika54
Tejhasznú tehén317
Szemes fehérjenövény233
Szálas fehérjenövény64
*becsült termeléshez kötött támogatás
Forrás: AM
Megj.: A kormányzat 395 forintos forint/euró árfolyammal kalkulál a becsléseiben.

Ágazati programok

Tovább futnak azok a nagy ágazati programok, amelyek több forrásból részesülhetnek támogatásban. Ilyen a méhészet támogatása, amelyre évente 4,27 millió euró uniós forrás és ugyanennyi hazai jut majd. Ezen felül állatjóléti és beruházási támogatások, illetve a csekély összegű támogatási keret is a méhészek rendelkezésére áll. Tovább fut a TÉSZ-ek támogatása és a szőlő-bor ágazat 5 intézkedése is elérhető lesz. Ezek pedig: a szerkezet-átalakítás segítése 75 százalékos támogatásintenzitással, a beruházási támogatások speciális szőlőművelési és feldolgozási gépekre, a piacra jutás és a marketing támogatása, illetve a mellékterméklepárlás és a zöldszüret támogatása piaci zavarok esetén. Az ágazat évente 27,9 millió eurós támogatási forrásra támaszkodhat.