fbpx

Kapál, metsz, permetez, segíti a szüretet a robot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 09.

Az amerikai FIRA agrárrobotikai rendezvény főszereplői leginkább a precízebb gyomirtásban, növényápolásban jeleskedtek, de akadt olyan is, amelyik a szüreti lóti-futi munkás szerepét töltötte be.

okos kultivátor
A soron belül is dolgozó kultivátor (forrás: FIRA)

A FIRA agrárrobotikai rendezvényt október 18. és 20. között tartották a kaliforniai Fresnóban, az Egyesült Államok egyik fontos gyümölcs- és zöldségtermesztő régiójában. A helyszíni bemutatókon több robotot is lehetett látni működés közben.

Gyomirtás, kapálás

A Carbon Robotics – egy seattle-i székhelyű, 2018-ban alapított mezőgazdasági robottechnikai vállalkozás – bemutatta autonóm LaserWeeder-jét, azaz lézeres gyomirtó gépét, amelyet 2021-ben alkottak meg. Most egy vontatott változatát mutatták be a gyomot felismerő és azt egy célzott lézernyalábbal elégető szerkezetnek. A LaserWeeder akár az olyan szoros térállású kultúrákban is pontosan dolgozik, mint a sárgarépában és a retek.

FarmWise egy kaliforniai székhelyű, 2016-ban alapított mezőgazdasági robotikai vállalkozás. Jelenleg egy tizennégy Titan FT35 autonóm mechanikus gyomirtóból álló flottát üzemeltetnek, amit hektáralapon lehet bérbe venni tőlük. A gyomirtás egyszerre valósul meg a sorok között és a soron belül is.

A Stout vállalkozást 2019-ben alapították Kaliforniában, termelői tulajdonban áll. Okos kultivátoruk (Smart Cultivator) hasonlóképpen működik, mint a FarmWise gépei, 20 különféle zöldségkultúrát tudnak a sorok köz és a sorokban is megkapálni. Több mint harminc gépet készítettek már, amelyeket a termelőtársaiknak árusítanak.

Szőlészeti megoldások

A 2011-ben Franciaországban alapított Naïo Technologies eddig több mint 250 autonóm szántóföldi robotot szállított a szántókra és szőlőültetvényekre. A K.U.L.T.-tal való együttműködés eredményeként Németországban ma már aktív mechanikus gyomirtó tartozékokat kínálnak. A rendezvényen három robottal mutatták be, hogy képesek különféle táblaméretekben, a szántóföldi és a szőlészeti növényápolásban is megoldásokat kínálni.

A 2016-ban Champagne-ban (Franciaország) alapított Vitibot mára az SDF Group része, és egy Bakus nevű, elektromos, autonóm szőlőápoló géppel jelentkezett. A Bakus precíz zöldmunkát végzett egy kihívásokkal teli lombkoronában.

A 2017-ben alapított Burro (Philadelphia) autonóm robotokat fejleszt, ezeket kisegítő feladatokra tervezik a betakarítási munkák megkönnyítésére. Követik a szüretelő munkást, majd a megtanult útvonalon elszállítják a leszüretelt gyümölcsöt.

Az új-zélandi székhelyű Robotics Plus egy sor robotikai megoldást fejlesztett ki. Az Urunmanned Ground Vehicle (UGV) egy autonóm mezőgazdasági platform ültetvényápolási feladatokra, számos munkagép/eszköz csatlakoztatható rá. A bemutatón szőlőpermetezést végeztek vele. Más gyártók, például a Monarch Tractor, a Blue White Robotics autonóm traktoraikat mutatták be különféle munkagépekkel összekapcsolva.

Egy rövid, mozgóképes összefoglaló a gépekről:

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Itt a sokfunkciós tereprobot: magyar cég fogja forgalmazni.