fbpx

Jön az egyiptomi fokhagyma, olcsóbb, mint a spanyol

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 15.

Egyiptom olcsóbban termel és több fokhagymát, mint Spanyolország. Exportkapacitása viszont még messze van a rivális mögött.

fokhagyma
Idén az egyiptomi fokhagyma nagyon jó minőségűnek ígérkezik (fotó: Horizont Média)

Meredeken emelkedő termelés

Termelési volumenben Egyiptom évek óta megelőzi Spanyolországot. Az alábbi grafikonok jól érzékeltetik, micsoda felfutást produkál az afrikai ország termelése, míg a spanyoloké beállt egy állandó, a riválisnál alacsonyabb szintre.

Az exportot illetően azonban verhetetlenek a spanyol kikötők. 2019-ben Egyiptom 36,4 ezer tonna fokhagymát indított el a kikötőiből – tízszer többet, mint 2010-ben –, de ez is csak a töredéke a spanyolok által exportált 184 ezer tonnás mennyiségnek. Spanyolország ugyanis Európa déli kapuja: egy nagyon fizetőképes piacra továbbít sokkal több árut, mint amennyit a saját termelése lehetővé tenne.

Vámok nélkül az EU-ba

Másrészt viszont Egyiptom importvámok nélkül szállíthat hagymát az Európai Unióba, és fokhagymái az alacsonyabb termelési költségek miatt még szállítással együtt is lényegesen olcsóbbak az uniós árunál – mutat rá a FruitVeB. Az idei év vége felé jelentkező, a szokásosnál hűvösebb időjárás kedvezően befolyásolta az egyiptomi lilahagyma és fokhagyma termesztését. A várakozások szerint sem a minőséggel, sem a mennyiséggel nem lesz probléma. Ugyanakkor a termőterület csökkenésére kell számítani a növekvő költségek miatt. Az egyiptomi termés januártól jelenik meg a külpiacokon, így Európában is.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Apró lett a spanyol fokhagyma, a termelő a fuvarozóra mérges.