fbpx

A termésnövelő anyagok engedélye határozatlan időre szól

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 28.

Módosításig vagy visszavonásig él minden olyan termésnövelő anyag engedélyokirata, amelyik 2024. január 1-én érvényes engedéllyel rendelkezett. Az idén gyártott tételeken ezért már nem kell feltüntetni az engedély hatályát. A lejárt okiratú készítményeket azonban gyorsan el kell adni, tehát akciók várhatók.

cukorrépa
A termésnövelő anyagok engedélye módosításig szól (forrás: steketee.com)

2024. január 1-én lépett hatályba az az AM rendelet, ami szerint a január 1-én érvényes engedélyokirattal rendelkező termésnövelő anyagok engedélyokiratai határozatlan ideig hatályosak lesznek.

A hatóság az érintett engedélyek okiratait hivatalból nem módosítja. Amennyiben a termék összetételében, minőségében, alapanyagának származásában, gyártási technológiájában, gyártójában stb. változás következik be, azt az engedélyesnek haladéktalanul jeleznie kell, és gondoskodni a készítmény engedélyokiratának módosításáról. Abban az esetben, ha az engedélyező hatóság által lefolytatott ellenőrzés szerint valamely termék nem felel meg az engedélyezési követelményeknek, a termésnövelő anyag engedélyét a hatóság visszavonhatja.

A 2024. január elseje előtt lejárt okiratú készítményekre az alábbi türelmi idők vonatkoznak:

  • amennyiben a termésnövelő anyag jogosultsági ideje lejárt, a termék az engedélyben szereplő határnapig értékesíthető nagy- és kiskereskedők, valamint a felhasználók számára,
  • a nagy- és kiskereskedő a termésnövelő anyagot az engedélyben meghatározott jogosultsági idő lejártától számított 6 hónapig forgalmazhatja,
  • a termésnövelő anyagot az engedélyben meghatározott jogosultsági idő lejártától számított 18 hónapig lehet felhasználni.

Kapcsolódó cikkünk: Egységes elvárások a termésnövelő anyagokkal szemben.