fbpx

Termésstabilitás: biztos termés, évjárattól függetlenül

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 14.

Az utóbbi évek időjárása nagyon szélsőséges képet mutat, és az idei repceszezon sem kivétel ez alól. Ezért a magas terméspotenciálon túl, egyre inkább fontos a szelekció során a termésstabilitás fokozása. A Syngenta Kft. repcehibridjei, széles adaptációs képességüknek köszönhetően, felveszik a versenyt a piacvezető hibridekkel. A továbbiakban két meghatározó, egyre keresettebb repcehibridünket szeretnénk bemutatni.

SY Iowa

Az SY Iowa a Syngenta legújabb, ogura típusú hibridrepcéje. Robusztus, közép-korai éréscsoportba tartozó hibrid, melynek terméspotenciálja magas (1. ábra), termésstabilitása kiváló. Olajtartalma a régiós fejlesztői kísérletek tanúbizonysága szerint kiemelkedően magas. Kifejezetten jó télállóság jellemzi, míg becőinek kipergés-ellenállósága kiváló. Közepes növénymagasságú állományt nevelő kompakt hibrid, mely könnyen permetezhető és aratható.

Termesztéstechnológia

Őszi, kezdeti fejlődése kifejezetten gyors, így a késői vetést jól tolerálja, és az állomány korai gyomelnyomó képessége is rendkívül jó. Tavasszal fokozatosan indul, virágzása viszonylag korán elkezdődik. Az RLM7 génnek köszönhetően kiváló fóma-ellenállósággal rendelkezik.

Hová ajánljuk?

Kiváló termésstabilitása okán Magyarország összes repcetermesztési körzetében termeszthető.

Az SY IOWA JELLEMZŐI:

‑ olajtartalom: kiváló
‑ terméspotenciál: kiváló
‑ télállóság: jó
‑ betegség-ellenállóság: kiváló
‑ tenyészidő: közép-korai
‑ magasság: középmagas
‑ szárszilárdság: kiváló
‑ kezdeti fejlődés: gyors
‑ ajánlott vetőmagnorma: 400-500 000 mag/ha

Bluestar

Robusztus megjelenésű, középérésű hibrid, mely átlagon felüli terméspotenciállal bír. Rendkívül homogén növényállományt nevel, virágzása a középérésű hibridek csoportján belül korán bekövetkezik. A Bluestar egyik kiemelkedő tulajdonsága a fómás szár- és levélfoltossággal szembeni rezisztencia.

Termesztéstechnológia

A Bluestar hibridet rendkívül gyors kezdeti fejlődés jellemzi. A sorközöket hamar betakarja, így a gyomosodás veszélye is mérsékeltebb az állományban. Az RLM7 génnek köszönhetően a fómás szár- és levélfoltossággal szemben kiváló rezisztenciával rendelkezik (1. táblázat). A Bluestar betakarításkori termésvesztesége kicsi, hiszen becőinek pergési hajlama nagyon alacsony.

Hová ajánljuk?

Magas genetikai terméspotenciálja okán elsősorban intenzív körülmények közé ajánljuk. Erős gyökérzete miatt kiválóan alkalmazkodik a különböző talajtípusokhoz. Átlagos termesztési körülmények között is rekordtermésre képes.

A BLUESTAR JELLEMZŐI:

‑ olajtartalom: kiváló
‑ terméspotenciál: kiváló
‑ télállóság: jó‑ betegség-ellenállóság: kiváló
‑ tenyészidő: középérésű
‑ magasság: magas
‑ szárszilárdság: kiváló
‑ kezdeti fejlődés: gyors
‑ ajánlott vetőmagnorma: ‑ 400-500 000 mag/ha

Miért érdemes Syngenta repcét választani?

  • Magas terméspotenciállal rendelkeznek.
  • Átfogó ellenálló képességgel rendelkeznek valamennyi szárbetegséggel szemben.
  • Pergési hajlamuk kifejezetten alacsony.
  • Kiváló ár-érték arányt képviselnek.

ábra. Az SY Iowa kiemelkedő terméspotenciálja

SZERZŐ: DR. SZŰCS PÉTER SZÁNTÓFÖLDI TECHNOLÓGIA SZAKÉRTŐ • SYNGENTA KFT.