fbpx

Innovatív újdonságok is bemutatkoztak a Portfólió Farmon

Írta: MezőHír-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 12.

A Corteva Agriscience™ négy helyszínen tartotta meg Portfólió Farm 2022 nyári szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját, ahol a vendégek megismerkedhettek a Pioneer® legújabb repcevetőmag-kínálatával és a Corteva portfóliójából legfontosabb szántóföldi kultúrák védelmében alkalmazható legújabb növényvédő szerekkel.

A Corteva színvonalas bemutatóval várta a gazdálkodókat

Mint a korábbi három helyszínre, a Portfólió Farm nyári bemutatójának utolsó állomására, Dombóvárra is szép számmal érkeztek gazdálkodók, ahol az Agrár-Béta Kft. adott otthont a rendezvénynek.

A vendégeket Borsos László, a Corteva AgriscienceTM ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd a résztvevők kis csoportokban látogatták meg a hat helyszínt, ahol számos új termékkel is találkozhattak.

Új, innovatív megoldások repcetermesztésben

Szerkesztőségünkkel Rikk István marketingvezető ismertette az újdonságokat, aki kihangsúlyozta, hogy a bemutatott hibridek és készítmények, az őszi szezonra már most megrendelhetők.

A tavalyi szezonban bemutatkozott PT303 és a PT298-as után újabb repcehibriddel, a PX141-gyel bővült a Corteva portfóliója. A legújabb, közép-korai érésidejű féltörpe hibrid termésszintje kimagasló, 5–10% terméstöbbletet hozott a féltörpe hibridek kísérleti átlagához képest. A kiemelkedő termésszint magas olajtartalommal párosul, ráadásul a PX141 kiváló ellenállással rendelkezik a Sclerotinia-fertőzéssel szemben.

A repce növényvédelme tekintetében négy újdonságról számolt be a Corteva marketingvezetője. A Magma® rovarölő szer hatékony védelmet biztosít a kultúra tavaszi rovarkártevőivel szemben, és azonnali hatást eredményez a repcefénybogár és az ormányosbogarak ellen.

A nagy hatékonyságú MetkonTM 60 gombaölő szerrel látványos regulátorhatást érhetünk el, kifejezetten alkalmas az őszi és tavaszi növekedésszabályozásra.

A RunwayTM gyomirtó szer kijuttatásával pedig valódi, talajon és levélen keresztüli hatást érhetünk el a repce őszi gyomirtásában.

Az új hatóanyag-tartalmú BelkarTM egyedi hatásmechanizmusú őszi posztemergens gyomirtó szer rendkívül széles hatásspektrumú a magról kelő kétszikűek ellen, és bármilyen repcében alkalmazható.

A Corteva színvonalas bemutatóval várta a gazdálkodókat
A Corteva színvonalas bemutatóval várta a gazdálkodókat

Prémium megoldások a növényvédelemben

A Corteva kalászos gombaölő szer portfóliójában kettő vadonatúj termék található. Az új típusú hatóanyagot tartalmazó, engedélyezés alatt álló QueenTM kiemelkedően nagy hatású, hosszan tartó védelmet nyújt a legfontosabb gabonabetegségekkel szemben. A VerbenTM kiválóan alkalmazható az őszi és tavaszi árpa fontosabb betegségei ellen, és kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a kalászfuzáriózissal szemben.

A kalászosok gyomirtásában is található két új hatóanyag-tartalmú termék. A Rexade® széles hatásspektrumú készítmény, kiemelkedő hatású a nagy széltippan és a vadzab ellen, a Quelex®gyomirtó szer pedig hatékonyan felveszi a harcot a legfontosabb tavaszi kétszikű gyomnövényekkel szemben.

Napraforgó-kultúrában új posztemergens megoldás parlagfűre a ViballaTM gyomirtó szer, amely nemrég kapott engedélyt. A készítménnyel kiváló hatás érhető el a selyemmályvával, szerbtövissel és a libatopfajokkal szemben is. A Principal®-család megújul. A Principal® Forte új, posztemergens kukorica gyomirtószer kiváló hatékonyságú az egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

Csávázás – a hatékony technológiai elem

Rikk István az Ympact® növekedésserkentő csávázószerre is felhívta a figyelmet, amelynek alkalmazásával megalapozható a növények korai fejlődése, a kezelés ugyanis minimalizálja a növekedést kedvezőtlenül befolyásoló tényezők (vízhiány, hirtelen hőmérsékletesés stb.) hatásait.

Az Ympact® csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs, tritikálé, tavaszi búza, durumbúza, tönkölybúza, zab, rizs vetőmag kezelésére alkalmazható.

A Cortevától korábban már megszokott színvonalas bemutató kiváló alkalmat teremtett a gazdálkodók szakmailag megalapozott fajtaválasztásához és a hatékony növényvédelmi technológia kiválasztásához.

Csomor Zsolt