fbpx

Gyorsul az aszálykár-kifizetés, de vízből nem lesz több

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 01.

Amint felállt az Aszály-veszélyhelyzeti Operatív Törzs, máris kaptunk egy kis esőt… A tréfát félretéve, azonnal született öt gyors intézkedés az aszállyal sújtott termelők megsegítésére. Az öntözés egésznek ügye azonban továbbra is egyhelyben topog.

Duna
A februári esőt nem fogtuk meg, utánpótlás pedig alig érkezett (forrás: elobolygonk.hu)

Az Isten pénze sem elég…

Tavaly 50 százalékkal emelkedtek a kárenyhítési alaphoz való hozzájárulási összegek, ennek ellenére elfogyott a pénz a kasszából – jelentette be a kormányzat a múlt héten. Ezzel egyidőben felállt egy új munkacsoport, az Aszály-veszélyhelyzeti Operatív Törzs, amelyik az első ülését követően öt pontból álló, azonnali intézkedések bevezetését javasolja.

  1.  A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  2. A bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  3. A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  4. A termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  5. Felgyorsítják az aszálykárok felmérését és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetését. A biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a kártérítést.

Hol van az évi 17 Mrd?

A 2020 és 2030 között rendelkezésre álló évi 17 Mrd forintos, állami öntözés-fejlesztési keretből eddig hat kiemelt beruházás indult el:

  1. a Homokhátság, valamint a Szarvas-holtág vízpótlása;
  2. a Keleti-főcsatorna és övcsatornáinak rekonstrukciója, kapacitásbővítése;
  3. Jánossomorja és térségének vízpótlása;
  4. Tiszakécske öntözőcsatornái;
  5. Taktaközi-öntözőcsatorna;
  6. kettősműködésű csatornák rekonstrukciói, kiemelten a Hajdúságban.

Víztározó építése nem kezdődött el. A telepi öntözés megvalósítása is döcög, amit jól érzékeltet, hogy az öntözésfejlesztésre kiírt VP pályázat 100 milliárd forintos kerete 2016 novembere óta nem merült ki, miközben a tavaly nyáron meghirdetett precíziósgép-beszerzési pályázat 100 milliárd forintos kerete azonnal elfogyott.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Nem nőtt, hanem csökkent a vízjogi engedélyes terület.