fbpx

A magyar eperfogyasztás csaknem fele importra épül

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 27.

Idén a görögök nagy mennyiségű szamócát tudtak versenyképes áron kínálni az európai piacnak, így hazánknak is. Míg a németek tolerálták az inflációt többszörösen meghaladó szamócadrágulást, a magyarok nem. Csak a bőséges termésben bízhatnak a hazai termelők.

szamóca
Az ára nem túl jó, a mennyiségben lehet még bízni (fotó: Horizont Média)

A görög export megszorongatja a spanyolt

A mediterrán országokban a hideg idő miatt a szakértők terméskiesést prognosztizáltak. Spanyolországban Huelva körzetében található a spanyol szamócaállományok több mint 90 százaléka. Itt az idény felénél a szamóca termése 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában. Ugyanakkor a termelők szerint az idény nyújtható, és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség. A termelési nehézségek ellenére Spanyolországban 13 százalékkal csökkent a szamóca átlagára (1,51 euró/kg) – írja piaci jelentésében az AKI.

Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak, ahogy Lengyelországban is. Görögország viszont új exportrekordot érhet el. Április 21-ig 51,8 ezer tonna szamócát exportált, 22 százalékkal többet, mint tavaly. Mennyiségben ugyan még mindig messze a spanyolok mögött vannak, de sokkal jobb exportárakat értek el riválisuknál. Az exportbevételt tekintve a szezon végére egészen felzárkózhatnak a spanyolok mögé.

30-60%-kal többet fizetett a német piac

Németországbana hűvös márciusi időjárás miatt egy héttel később kezdődött a hidegfóliás szamóca betakarítása. A németországi nagybani piacokon a 19. héten a szamócát jóval magasabb áron kínálták, mint egy évvel korábban: a németországi szamóca nagykereskedelmi ára 47 százalékkal nőtt (6,04 euró/kg), a holland 49 százalékkal 5,91 euró/kilogrammra, az olasz 63 százalékkal 4,33 euró/kilogrammra, a görög 36 százalékkal 3,95 euró/kilogrammra emelkedett. A spanyol termék ára a szűkebb felhozatal ellenére 16 százalékkal 2,96 euró/kilogrammra csökkent.

A hazai fogyasztás 45 százaléka import

A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7–5,4 ezer tonna szamócát takarítottak be évente. Szakértők szerint a hűvösebb tavaszi időjárás miatt a szokásosnál később, de jó terméskilátásokkal kezdődött a hazai szamócaszezon. A KSH adatai szerint Magyarország szamócaimportja 5 százalékkal 4136 tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest, a szamóca fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április–májusban realizálódik.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import (görögországi) szamóca idén az első héttől jelen volt a kínálatban. Az importterméket a magyar szamóca piacra lépéséig 2115 forint/kilogramm nagykereskedelmi áron értékesítették az 1–14. héten. Az import szamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan jelen van a kínálatban, és nagykereskedelmi ára a 15–20. hetek átlagában 19 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Alig nőtt a magyar eper ára

A hazai szamóca az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten, és termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos periódusának átlagárához képest. Messze nem követte az inflációt, mivel a piac bőséges belső felhozatalra számít. A termelők sem bízhatnak másban, csak a nagy eladott mennyiségben.

Lásd még a témában: A lassan melegedő idő piacot teremt a magyar szamócának.