fbpx

Talajművelés: igen vagy nem?

Írta: MezőHír-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 08. -Hirdetés

Az egész Európát sújtó aszály hazánkat sem kíméli. Most már a Dunántúl egyes régiói is igen keményen érintettek. Mit lehet csinálni ilyen szárazság mellett? Kell vagy lehet egyáltalán talajművelést végezni?

Talajművelés mezőgazdasági munkagéppel
Terrano-Partner: talajművelés és műtrágyázás egy menetben

Tarlóhántás vagy semmi?

Azt már az őszi vetésűek aratásánál láthattuk, hogy nagyon kevés az a hely, ahol a sokévi átlagos terméseknek megfelelő mennyiségek kerültek betakarításra. Az egyre nagyobb szárazság elgondolkoztatta a termelőket, hogy a tarlóhántást elvégezzék-e, mivel a talajban úgysincs nedvesség. Három héttel az ultrasekély tarlóhántás és a nem csináltunk semmi között (úgy, hogy nem esett eső) óriási különbség mutatkozik. A gyom sehol nem kelt, mert a felszínen nulla nedvesség volt, és éjjel sem tudott lehűlni annyira a levegő, hogy harmat keletkezzen, de a Cultróval végzett talajfelszín-mozgatás és a szalmaterítés hatására a mélyebb rétegek nem veszítették el nedvességüket. Összehasonlítva: a műveletlen tarló egy „betontömb” volt, ahová egy ásót nem lehetett beleütni a talajba, a sekélyművelésnél a felső réteg ugyancsak rendesen ki volt száradva, de 10 cm-től lefelé már szabad szemmel is látható volt, hogy a föld sötétebb színű és ásható. Az eső érkezik, és a művelt talajon a kihullott magokat már a talajjal keverve találja, elindul az árvakelés. A műveletlen talaj ezek után kap egy műveletet, ami abban a pillanatban nedvességveszteséggel jár.

A mélylazítást csakis olyan talajon lehet elvégezni, amely beveszi az altalajlazítót! Nagyon fontos, hogy a föld felszínére ne kerüljenek fel a nagy hantok! Amennyiben a felszín rögösebb a kelleténél, végezzünk egy sekély műveletet, és nyomjuk vissza a hantokat a talajba.

Kiszáradt talaj
25-30 cm mélyen is teljesen kiszáradt talaj

A magágykészítés is igen nagy kérdés!

Lesz repcevetés vagy sem? A 40 cm mélyen kiszáradt talajból nem hiszem, hogy magágyat lehet készíteni.

A morzsás szerkezetű magágy elkészítéséhez kell a nedvesség a talajban. A repcének pedig kell a 25–35 cm mélyen művelt magágy. A négygerendelyes Tiger vagy Terrano optimális művelést tud végezni. A Tiger AS, a 23 cm kapahúzással az egyik legszűkebb osztású nehéz kultivátor. A kiszáradt talajokon a mellső két sorban levő kapánkon a MulchMix rendszert cseréljük le az LD kapákra. Így a talajt ezek csak lazítják, és minimális mennyiségű földet mozgatnak a felszín irányába.

Megvalósul a függőleges művelés az intenzív keverés nélkül. Az utolsó két sor MulchMix kapák annyit kevernek a földön, hogy a felszínen maradó szártömeg ne okozzon gondot a repcekelésnél. Azokon a parcellákon, ahol olyan speciális vetőgéppel dolgozunk, mint a Sprinter vagy a Focus, a Tiger, ill. Terrano kultivátorokban az összes kapán elégséges az LD rendszer használata. A Tigerben a gumikerekes és SD henger, illetve a SteelFlex végez nagyon jó rögtörő és visszatömörítő munkát. A Terranóban a SteelFlex, illetve a laza talajokon a dupla RingFlex. A Horsch nehéz, illetve középnehéz kultivátorokkal a műtrágya precíz kijuttatása és depóban való lehelyezése óriási előny a hagyományos kijuttatáshoz viszonyítva!

Ultra sekély talajművelés
Az ultra sekély talajművelés után, már 10 cm-től nedves a talaj

A talajok, a klíma és a környezetünk védelme nem csattintásra következik be. Egy fecske nem csinál tavaszt, de az első fecskék megjelenése már hirdeti a tavasz közeledtét. Nagyon sokat kell tanulni és tenni az agráriumban annak érdekében, hogy ahol lehet, a vizet megtartsuk, és ezenfelül egészségesebb terményt állítsunk elő.

Véleményem szerint, ha minden termelő minden évben minden parcellája szélében egy csemetét elültetne, már jó irányba mozdulnánk!

SZERZŐ: SZÁSZ ZOLTÁN, +3630/743-0302

Horsch