fbpx

Az USA nélkül dióból sem lenne elég az uniós piacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 03.

Az USDA átfogó jelentése alapján az Európai Unióban idén átlagos termés várható csonthéjas magvakból, és arra is fény derül, kik a legnagyobb mandula-, dió- és pisztáciatermelők, illetve -importőrök.

dió
Ebből sincs elég az uniós piacon (fotó: Horizont Média)

2021-ben érződött a világjárvány hatása a logisztikai nehézségekben és a diófélék kereskedelmében, de az Európai Unió 27 tagállama ekkor is 7,1 milliárd dollár értékben importált magvakat. A behozott áru értékének 35 százalékát az Egyesült Államok adta. 2022 első felében az uniós import szintje már 20 százalékkal emelkedett, a második félévben azonban a magas infláció megtörheti a keresletet.

Mandula

Az USA-ból legnagyobb értékben mandula érkezett (1,3 milliárd dollár) az EU-ba, ezt követte a pisztácia (687 millió dollár), végül a dió (371 millió dollár). A diófélék legnagyobb vásárlói az EU-n belül Németország, Spanyolország és Hollandia. Ha azonban egyenként vesszük nagyító alá az egyes magvakat, azt látjuk, hogy a kaliforniai mandula messze legnagyobb felvevője Spanyolország, holott az maga is az EU legnagyobb mandulatermelője. Mintegy 750 ezer hektáron nyúlnak el az ültetvényei, ezek ötöde bio művelésű.

A spanyol mandulatermés egy átlagos évben 100-120 ezer tonnára tehető, de idén legfeljebb 70 ezer tonnát várnak a szakemberek az aszály miatt. Az EU második legnagyobb mandulatermelője Olaszország, ahol a szokásos 20 ezer tonnás termés helyett most 13 tonna körüli mennyiségre van kilátás. Az uniós termelés eltörpül az importból érkező mintegy 290 ezer tonnás mandulamennyiség mellett, ami több mint 90 százalékban az USA-ból származik.

Dió és pisztácia

Dióból Románia az Európai Unió legnagyobb termelője. A termelés kisgazdaságokban folyik, de egyre több fával. 2022-ben Románia diótermése átlagos, 53-56 ezer tonna körüli lehet. Franciaország az EU második legnagyobb diótermelője, a termése 80 százalékát exportálja. Idén szintén átlagos évet zárhatnak 41 ezer tonna dióval. A harmadik top-termelő Spanyolország szokott lenni, de idén lekörözheti Olaszország, ha a becsült 17, illetve 19,5 ezer tonnás termés valósul meg. Az unió mintegy 160 ezer tonnás importra szorul ebből a magféleségből, aminek 55 százaléka az USA-ból érkezhet. Nagy beszállítók még Chile (30-34 ezer tonna) és Ukrajna (14-16 ezer tonna).

Pisztáciából csak a spanyolok termelnek érdemleges mennyiséget, ami az idén 18 ezer tonna lehet, ami kifejezetten jónak mondható, ugyanis lendületesen nő a pisztáciával beültetett terület. A teljes uniós pisztáciaimport mintegy 100 ezer tonna, ennek 70 százalékát az USA biztosítja, 25 százalékát pedig Irán adhatja.

A magyar diótermelésről és -kereskedelemről lásd cikkünket itt.